Enigma Enigma

Mikki Mon

2021-12-01 16:35:28 eye-2 3526   — comment 0

У Московському патріархаті серйозний розкол

Митрополит Берлінський та Німецький РПЦЗ у єдності з Московським патріархатом Марк (Арндт) заборонив клірикам своєї єпархії співслужити з духовенством Західноєвропейської архієпископії РПЦ МП із центром у Парижі, очолюваної митрополитом Іоаном (Реннето). Про це митрополит Марк заявив 25 листопада на конференції у Белграді, присвяченій 100-річчю Першого Всезакордонного Собору РПЦЗ у Сремських Карлівцях.

Говорячи про основні церковні юрисдикції російської еміграції, глава Німецької єпархії РПЦЗ МП заявив, що тільки його юрисдикція «відновила зв’язок з Російською Церквою», в той час, як Американська митрополія (нинішня Православна Церква в Америці — ПЦА) «полетіла десь далеко», а Західноєвропейський екзархат з центром у Парижі «розлетівся в друзки».

«Мені довелося кілька тижнів тому, — зізнається митрополит Марк, — заборонити своїм священникам співслужити зі священниками цієї юрисдикції, що тепер приєдналася начебто до Московського патріархату». Він назвав архієпископію, яку очолює митрополит , «цілком несерйозною, що порушує канони на кожному кроці».

Таким чином у Московському Патріархаті виник розкол всередині своєї організації у Європі, адже одна частина РПЦ заборонила співслужити із іншою частиною РПЦ.

Варто зазначити, що таку заборону митрополит РПЦЗ Марк видав напередодні відвідин палкого союзника Кремля, Сербського Патріарха Порфірія.

Говорячи про приєднання РПЦЗ(Л) до РПЦ МП у 2007 році, митрополит Марк визнав, що його Церква «втратила низку людей», які не побажали приєднуватися, але тут же додав, що ця втрата пов’язана «не з церковними питаннями, а з політичними». Він також зазначив, що приєднання відбулося на умовах РПЦЗ(Л). За словами Марка, між приходами Московського патріархату в Німеччині, які знаходяться безпосередньо в РПЦ МП і РПЦЗ МП, існує «разюча різниця», тому «зливатися ми не можемо». За його прогнозом, об’єднання парафій Московського патріархату в Німеччині в єдину єпархію може статися лише через 50 чи 100 років.

Нагадаємо, митрополит Іоан (Реннето) отримав відпускну грамоту від патріарха Варфоломія і 14 вересня в індивідуальному порядку перейшов до РПЦ, отримавши титул «архієпископ Дубнинський». Він пропонував іншим парафіям підтримати його і також перейти в лоно РПЦ, але цього не сталось.

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma