Enigma Enigma

Vadim Omelchenko

2021-03-03 14:05:47 eye-2 2780   — comment 2

Україна не відмовиться від курсу на ЄС: про що у Києві говорили Зеленський і Президент ради ЄС

Для України важлива незмінна підтримка з боку Європейського Союзу зусиль щодо мирного врегулювання на Донбасі та винесення на міжнародний порядок денний питання повернення Криму, - таку заяву зробив Президент України Володимир Зеленський під час переговорів з Президентом Європейської ради Шарлем Мішелем у Києві.

Під час спільної заяви для ЗМІ Глава Української держави відзначив важливість поїздки Президента Європейської ради на Донбас 2 березня, адже Шарль Мішель зміг на власні очі побачити ті жахливі наслідки, які спричиняє для України російська військова агресія.

«Я щиро вдячний пану Президенту, Євросоюзу і його державам-членам за допомогу найбільш вразливим верствам населення на Донбасі. Йдеться про допомогу малому та середньому бізнесу, гуманітарну допомогу, інвестиції в життєво важливі об’єкти інфраструктури, підтримку громад та здійснення протимінної діяльності. Важливою для нас є також незмінна підтримка з боку Євросоюзу зусиль України, спрямованих на мирне врегулювання конфлікту», – наголосив Зеленський.

Володимир Зеленський сподівається, що за підсумками засідання Європейської ради наприкінці березня буде надано потужний сигнал щодо засудження російської гібридної агресії проти України.

«Я не вірю у повернення до «business as usual» у відносинах між Європейським Союзом та РФ без відновлення територіальної цілісності нашої держави», – заявив він.

Президент України також подякував за послідовну політику ЄС щодо невизнання незаконної анексії Криму та зазначив, що Україна і Євросоюз однаково оцінюють ситуацію в тимчасово окупованому Криму, зокрема щодо системних порушень прав людини.

«Питання Криму має бути винесене на міжнародний порядок денний. Я виступив з ініціативою провести установчий Саміт Кримської платформи, що відбудеться в Києві 23 серпня. Його мета – створення дієвого механізму для деокупації наших територій і захисту прав людини на тимчасово окупованому півострові», – зазначив він.

Глава Української держави додав, що дуже розраховує на особисту участь Шарля Мішеля у цьому важливому заході.

Президент України нагадав, що нещодавно ЄС схвалив новий глобальний санкційний режим за порушення прав людини.

Під час зустрічі Володимир Зеленський та Шарль Мішель також обговорили й подальшу реалізацію реформ в Україні.

«Україна надзвичайно цінує всебічну допомогу Європейського Союзу. Ми вже досягли значних успіхів і маємо амбітні цілі на наше найближче майбутнє. Спільно з паном Президентом Мішелем ми обговорили надзвичайно інтенсивний і насичений порядок денний відносин України та ЄС», – зазначив Глава держави.

Володимир Зеленський наголосив, що Україна залишається цілковито відданою ефективній імплементації Угоди про асоціацію з ЄС, але також прагне використовувати її гнучкість для того, щоб повніше долучитися до внутрішнього ринку Євросоюзу.

Президент Європейської Ради зі свого боку зазначив, що Євросоюз підтримує Україну у боротьбі з пандемією коронавірусу. Зокрема, ЄС виділив Україні 190 млн євро для подолання пандемії та 1,2 млрд євро макрофінансової допомоги. Крім того, Європейський Союз допомагає нашій країні отримати вакцину з фонду боротьби з COVID-19.

Також Шарль Мішель наголосив, що ЄС підтримує імплементацію Мінських угод та дипломатичні зусилля задля відновлення суверенітету України, а також продовжить підтримувати Україну на шляху реформ, зокрема у реформуванні судової системи.

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma