Enigma Enigma

Евгений Информационный

2020-05-20 13:14:53 eye-2 2630   — comment 0

Українська вишиванка

70 років Для історії країни – це мить. Для її населення – три покоління. Для людини – майже ціле життя.

Якщо подивитися на світлини українців початку ХХІ в найурочистіші моменти життя, то одразу помічаєш те, що їх об’єднує, - вишиваний одяг. І однаково радісно урочистими виглядають у національному одязі бабусі й онучки. У чому ж секрет? Адже мода така мінлива, і більшість нарядів старшого покоління викликає поблажливу посмішку молодих. Але вишиванка означає більше, ніж просто одяг. Це наш патріотичний дух, який не зникає 70 років цькування всього національного.

 

Навряд чи майстрині, що започаткували ремесло вишивання, могли собі уявити, що у 21 столітті вишиванка стане символом величного козацького народу. Чому так сталося?

Крізь віки мандрували традиції вишивання. Їх продовжували, розширювали та шанували. Вишиванка змогла осучаснитись і залишитись такою, як тисяча років тому водночас. Саме з нею уособлюють найкращі емоції та думки, адже вона увібрала в себе віковічну історію.

Останніми роками популярність вишиванок значно зросла. Це пояснюється політичною ситуацією та курсом на українізацію. Сьогодні модно носити вишиванку не тільки на національні свята, а й кожен день. Чому українці ходять у вишиванках? Тому, що вони – частина становлення нації. Вишиванку часто називають одягом патріотів. Зараз кожен може купити розкішні, буденні, молодіжні, стародавні або ж сучасні вишиванки, але це не додасть патріотизму та усвідомлення того, що ти патріот!

Варто замислитись над цим. Адже сьогодні перед суспільством стоїть завдання розвитку свідомого громадянина і цілісної особистості, який максимально акумулює в собі національні риси та самобутність українського народу.

 

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma