Enigma Enigma

Георгій Тука

2019-02-10 08:35:29 eye-2 6812   — comment 0

Український політичний салат

   Думаю, ніхто не буде заперечувати: такого Україна ще не бачила! І справа не в захмарній кількості кандидатів. Я не пригадую в сучасній історії нашої країни такої непередбачуваності. Мені здається, ніхто зараз не може з високою вірогідністю передбачити ту пару, яка вийде у другий тур. Про вибори в один тур взагалі мова не йде.

   Серед кількох десятків кандидатів я спробую проаналізувати найбільш реальний каартет: Порошенко, Тимошенко, Бойко і Зеленський.

   Серед цих людей присутній кандидат, якого називають «несистемним» - Володимир Зеленський. Решта троє - добре знані системні політики. Той факт, що несистемний кандидат має таку підтримку у населення свідчить, на мою думку, не підтримку самого Володимира. Це - свідчення незадоволення населення самою багаторічною системою. Я можу помилятись, але, якби в бюлетень повернули графу «проти всіх@, то кількість прихильників саме цієї графи вразила б всіх. Чи можна називати самого Володимира Зеленського «несистемним»? З моєї точки зору - ні. Чому? Тому, що за спиною цього кандидата стоїть армія системи. Але, мова зараз не про це.

   Спробую проаналізувати ймовірний розклад сил при різних варіантах потрапляння кандидатів в другий тур.

   Юрій Бойко.

   Найбільш бажаний суперник в другому турі для будь-якого кандидата. Хто б не потрапив у другий тур з Бойко, він буде приречений на перемогу. Попри наявність в Україні певної кількості прихильників «тайожного союзу», поява в другому турі такого явного про-російського кандидата примусть електорат всіх інших об‘єднатись ПРОТИ. Людей, які за будь-яких обставин, будуть чинити активний супротив реваншу значно більше любителів «русского мира». Тому жодної інтриги в такому потенційному розкладі я не бачу. Бойко приречений на поразку. Відповідно, будь-який його суперник приречений на перемогу.

   Тимошенко - Порошенко

   Жоден з цієї пари не може розраховувати на перемогу без підтримки (прямої чи опрсередкованої) інших кандидатів. Кого з цієї пари підтримають виборці Анатолія Гриценка, Кошулинського, Бойка, Ляшка?.. До того варто додати, що пряме проголошення будь-яким з кадидатів підтримки, зовсім не означає, що прихильники цього кандидата автоматично зроблять теж саме. Частина людей може просто не піти на вибори у другому турі. Це стосується кожного. Так, як обидва кандидати - яскраві представники системи, то, за звичкою, будуть проведені торги і домовленості. За лаштунками, звісно... Що стосується людей, які підтримують Зеленського, то вони, з високою долею вірогідності, просто не прийматимуть участі в другому турі за таких обставин.

   Тимошенко - Зеленський

   В цьому варіанті перемога так само буде залежати від рішення прихильників тих кандидатів, які залишились поза бортом. Якщо можна передбачити перетік частини голосів Бойка до Зеленського, то передбачити дії прихильників Ляшка-Кошулинського-Гриценка передбачити важко. Націоналісти досить критично ставляться до дій і висловлювань Зеленського. Але, чи здатні вони «забути» хіханьки Тимошенко? Не певен. Скоріш за все, ці виборці просто проігнорують другий тур: ми проти обох кандидатів! Як поведе себе електорат Порошенка? Скоріш за все, він розділиться навпіл. Мені відомо, що немало політиків БПП вже зараз ведуть обережні торги як з Тимошенко, так і з Зеленським. Деякі - з обома.

   Порошенко - Зеленський

   Розподіл політичного салату в цій парі схожий на попередній: жоден не здатен на «чисту» перемогу і потребує додаткової підтримки. Але, на відміну від попередньої пари, Петру Порошенко можна розраховувати на підтримку великої кількості «націоналістів», разом з тим, електорат Тимошенко запросто перетече до Зеленського. В такому випадку, значну роль буде відігравати прихильність електорату Юрія Бойка.

   Зрозуміло, реальні процеси набагато складніші, ніж я описав.  На детальний аналіз потрібно набагато більше часу. Але, як на мене, загальна картина виглядає саме так.

 

    

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma