Enigma Enigma

Олег Бойко

2023-10-04 16:19:08 eye-2 3749   — comment 0

УРОК ВІЙСЬКОВОГО ЛІДЕРСТВА: "ДИСПЕРСІЯ"

На відео каZапські офіцери організували шикування підлеглих у відкритому полі, ймовірно для постановки бойових завдань. Таку "жирну" ціль засікли наші аеророзвідники, а українські ракетники її негайно і влучно вразили.

Щоб українським військовим лідерам запобігти масовим втратам підлеглих, до яких каZапи звикали століттями (чудова звичка), і мають в екіпіровці "граблі", на які періодично наступають, необхідно вивчити з їхнього негативного досвіду і застосувати на практиці певні уроки:

Урок №1. Дотримуйся принципу дисперсії (від латин. dispersio — розсіяння).

Дисперсія в армійській термінології означає розосередження, розсіяння бійців військового підрозділу на відстань: "Не збивайтеся в купу!".

Урок №2. Вивчи і нейтралізуй нездоланні сили, що постійно притягують людей один до одного.

Сила 1. "Психологічна безпека". Коли людям страшно, присутність інших поруч заспокоює і додає відваги. Оскільки всі люди прагнуть цього психологічного комфорту, перед загрозою небезпеки декілька бійців мимоволі сходяться до купи, сподіваючись віднайти підтримку. Однак щойно група кількісно збільшується, зростає і ризик знищення усіх її учасників.

Сила 2. "Сприятлива обстановка". Зазвичай лише деякі зони забезпечують прихисток і укриття, що надають відчуття безпеки і захищеності, тож більшість учасників команди прагнутимуть перебувати в них. У результаті такі зони наповнюються бійцями і, знову-ж-таки, тут утворюється небезпечне скупчення живої сили.

Сила 3. "Бажання знати, що відбувається, особисто спостерігати перебіг подій і комунікувати з іншими". Наприклад, коли хтось з бійців зупиняється, особливо в бойовій обстановці, довкола нього негайно скупчуються люди, щоб вияснити, що сталося і поспілкуватися.

Отже, на полі бою, на військовий підрозділ діють кілька сил, що спонукають бійців збиватися до купи наче зграя птахів, наражаючись на небезпеку бути вбитими одною міною, снарядом чи бомбою.

Тому вивчи і практикуй наступний урок:

Урок №3. Вчи своїх підлеглих контролювати природний "стадний інстинкт" і адекватно обстановці застосовувати інстинкт "вовчої зграї".

Урок додатковий №3 (А). "Не будь як каZап". Не будь таким ідіотом як каZапський офіцер, який любить шикувати людей на полі бою, або поблизу нього, щоб лишній раз задовольнити своє ЕГО тупого командира-начальника.

Деякі ідеї щодо уроків мені підказав Джоко Віллінк зі "Стратегії і тактики лідерства".

#Бойове_лідерство_українців

#Місія_насамперед_люди_завжди

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma