Enigma Enigma

Ukrainian Military Honour

2020-02-24 07:35:05 eye-2 3570   — comment 1

Утьос

​24 лютого 1996 року, тому, Прапор Військово-Морських Сил України було піднято в Окремій ракетно-артилерійській бригаді, основу якої склав колишній 362-й ракетний полк Чорноморського флоту, який за домовленістю з Москвою було передано Україні. 

Це був береговий стаціонарний ракетний комплекс "Утьос", який у таємній документації називався "Об'єкт 100", а в жаргоні "Сотка". Комплекс складався з двох підземних комплексів (дивізіонів) і стартових майданчиків. Один дивізіон містився біля селища Оборонне в околицях Балаклави в Криму, а другий - в 6 кілометрах на південний схід біля села Резервне. Комплекс "Утьос" був озброєний протикорабельними ракетами П-35, а від 1982 р. - новими ракетами 3М44 "Прогрес" (дальність стрільби - більше 300 км). Завдяки великій дальності стрільби батарея комплекса "Утьос" при зовнішньому цілепокладанні могла прикривати узбережжя протяжністю у кілька сотень кілометрів. Потужна кумулятивно-фугасна чи ядерна бойова частина (350 кт) могла вивести з ладу однією ракетою корабель будь-якого класу.
Передання такої потужної зброї Україні давало їй змогу досить швидко знищити всі кораблі московського Чорноморського флоту, що базувалися у Севастополі. 

Принаймні загроза їм з боку цього комплексу могла бути серйозною. Проте Москва цього не боялася. У неї все було під контролем. Напочатку 2000-х дивізіон, що стояв біля Оборонного був розграбований, а весь метал з нього - вивезений. Це був саме той дивізіон, що був обернений в бік Севастополя. Другий дивізіон біля Резервного, що був обернений у бік Туреччини, було законсервовано. Видно Москва дозволила дерибанити лише той дивізіон, який в майбутньому міг створити їй незручності.

Після окупації Москвою Криму на цьому другому дивізіоні з травня 2014 р. почалися відновлювальні роботи. У вересні 2014 р. цей дивізіон було включено до складу московських берегових ракетно-артилерійських військ.
____________________

#UMH_Східний_фронт #Нація_воїнів

Невідомі факти про українську військову звитягу:
Telegram: https://t.me/militaryhonor
FB: https://www.facebook.com/Ukrainian-military-honour-286315058902407/
Instagram: http://instagram.com/ukrainian.military.honour
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCDYHoZJCSTPqwSPxpV9jftQ

Картка допомоги для UMH:
4149 6293 1147 5602 (Ольга Стульківська)

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma