Enigma Enigma

Ігор Бондар-Терещенко

2024-02-13 09:16:25 eye-2 4176   — comment 0

В компанії монстрів

Кажуть, це справжня протиотрута для суспільства, пройнятого самотністю. І мова наразі про оцю дружню книжечку, яка містить милі ілюстрації монстрів, афірмації та підбадьорення для тих, хто стикається з проблемами психічного здоров'я – справжня протиотрута для суспільства, пройнятого самотністю.

Тож у своєму дослідженні "Маленькі тривожні монстри" Веріті Кроссвелл нагадує: незважаючи на те, що розвиток технологій дозволив людям спілкуватися такими способами, які колись були неймовірними, ми самотніші, ніж будь-коли. Важко знайти місце в нашому швидкоплинному світі, і легко думати, що ми єдині, хто переживає важкі часи. Як наслідок, тривога зростає. "Тривожність - це жах, - нагадує авторка. - Я довго з нею боролася. І я також знаю, що частіше за все боротьба з панікою лише підсилює її. Проте якщо ви зможете прийняти паніку як щось подібне до бурі - жахливо, але скоро відступить, - тоді набагато легше буде вистояти, а не бути знесеним нею".

Що ж робити, спитаєте ви? "Я не лікар чи медпрацівник, - відповідає авторка, - я просто людина, яка знайшла щось, що можна сказати та зробити, аби дійсно допомогти собі й іншим. І я дуже хотіла би, щоб ці знахідки допомогли і вам також". Тож позитивні твердження в цій книзі про тривогу у вигляді намальованих від руки чарівних тривожних монстрів допомагають упоратися з вашою тривогою там, де вона є, і пропонувати руку допомоги, щоб подолати її та досягти психічного здоров’я та душевного спокою.

Розділи в книжці розташовані таким чином, щоб це нагадувало подорож - починаючи з кризового стану і закінчуючи тією точкою, де ви нарешті бачите вихід. Ідея полягає у тому, щоб ви почали безпосередньо з того моменту, у якому перебуваєте - під час повномасштабної панічної атаки чи переживаючи почуття провини за те, що вона у вас була, в момент прийняття того факту, що життя буває дуже складним, чи просто потребуючи невеличкого підбадьорення у своїх щоденних справах. Щойно ви прочитаєте один розділ, найкориснішим для вас буде наступний.

А там вже й весна, а там вже й, сподіваємося, перемога!

Веріті Кроссвелл. Маленькі тривожні монстри. Дбайливий компаньйон вашого психічного здоров’я під час тривоги та стрессу. – К.: Видавництво Ростислава Бурлаки, 2023

 

Фото: Susan Colpich

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma