Enigma Enigma

Olga Knyazeva

2020-01-21 09:54:53 eye-2 2526   — comment 0

В Угорщині знову незадоволені законом про середню освіту

Як і слід було сподіватися, нові поступки угорській меншині в «Законі про повну загальну середню освіту», не викликали захоплення в угорців. Тільки наївний міг гадати, що з ними можливий компроміс. Тут діє правило: все або нічого!

Угорцям дуже не подобається зміцнення української національної освіти, попри те, що це поширена європейська практика. Угорців в Україні стільки ж, як румунів чи болгар. Але ні Румунія, ні Болгарія не дозволяють собі нахабне втручання у внутрішню політику України. Угорці не хочуть нічого бачити і чути, окрім своїх інтересів. Компроміс в їхньому розумінні – це повна відмова Києва на їхню користь. Наприклад, Міністерство освіти України цього року знизило мінімальний бал у ЗНО з української мови для випускників угорськомовних шкіл. (Хоча як, на мене, це порушує сам принцип справедливого оцінювання знань). Чи це якось вплинуло на поступливість угорців? Жодним чином.

Більше того Будапешт знайшов важіль впливу там, звідки його не годиться брати – участь України у колективній євроатлантичній безпеці.

Себто, вдався до прямого політичного шантажу. Або ви робите так, як ми хочемо, або ми накладаємо «вето» на ваших прагненнях до членства в НАТО. Чудова ілюстрація угорського «партнерства». про яке так люблять нагадувати угорські посадовці.

Угорські сподівання, що нова українська влада зробить одразу все верне назад і скасовує все, що напрацювала попередня, не справдилися.

Єдина надія залишається на особисту зустріч Віктора Орбана із Володимиром Зеленським, про що весь час говорять проугорські аналітики. Мовляв, досвідчений угорський лідер дотисне президента України і протягне всі необхідні поступки Будапешту.

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma