Enigma Enigma

Ігор Бондар-Терещенко

2024-04-11 12:56:03 eye-2 4179   — comment 0

Від Кеннеді до Петлюри

"Я намагався працювати з дотриманням усталеного, перевіреного наукового погляду на певний відрізок часу, на ключові події здебільшого європейської історії, учасниками якої є монархи та політичні діячі, полководці, науковці, - зауважує автор цієї книжки. - До речі, біографії деяких з них в Україні майже невідомі. Тому перед очима читача постануть сторінки минулого, чимало з яких кардинально змінили хід історії людства".

Таким чином, книжка Сергія Махуна "У тенетах загадкових історичних убивств" - не тільки прискіпливе дослідження останніх миттєвостей життя людей, які змінили свій час. Це і портрет епохи, в якій вони жили, воювали та мирилися, кохали й зраджували, народжували дітей… Звісно, писати такі книжки непросто. "Здоровий консерватизм, який я сповідую багато років, передбачає прискіпливе вивчення перевірених часом джерел і віднайдення в них важливих фактів ї тез, здатних заграти новими барвами, - розповідає автор про роботу над своїм дослідженням. - Тим паче якщо йдеться про розслідування загадкових ї резонансних убивств політичних постатей". Тож перед нами - знамениті монархи, політичні діячі, полководці й учені.

Від короля  Генріха IV Бурбона до Джона Кеннеді, від імператриці Єлизавети Австрійської, яку називали найкрасивішою жінкою XIX століття, до борців за незалежність України у XX столітті - Симона Петлюри. Здавалося б, ці постаті кочують у довколаісторичній літературі навіть не роками, а століттями, як нагадує нам передмова, й унаслідок повторюваності набувають рис "справжності". Ось чому такі книжки важливі для реального сприйняття історії та її розуміння вже за нинішнього часу.

 

Сергій Махун. У тенетах загадкових історичних убивств. – К.: Віхола, 2024

 

 

Ілюстрація: Валер Бондар. Портрет Симона Петлюри

 

 

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma