Enigma Enigma

andriy98

2021-04-29 11:59:55 eye-2 436   — comment 0

Вигадки про COVID-19 та вакцинацію

Коронавірус – це не новина для медицини й науки, адже відомо 40 видів цієї інфекції, 7 з яких вражають дихальну систему людини. Але в тій модифікації, в якій вірус з’явився у Китаї, а потім поширився на весь світ, він діє вперше.

Більшість фейків, як показують дослідження, поширюються з РФ або джерел, пов’язаних із Кремлем (вони є навіть на території України). Також дезінформація йде із Китаю.

Найпопулярніші вигадки про COVID-19:

  • Коронавірус – це зброя НАТО;
  • COVID-19 зруйнує Європу;
  • Коронавірус – не небезпечний;
  • Глобальна змова світових еліт;
  • Вірус кілька днів живе у горлі;
  • Мережі 5G розносять корона вірус;
  • "Чудодійні" народні засоби вбивають вірус;
  • Вакцина БЦЖ запобігає зараженню корона вірусом.

І таких фейків є безліч. Спрямовані вони на залякування людей. Або ж хтось прагне потішити свою гординю великою кількістю "лайків". Біда в тому, що вона дає хибну й небезпечну надію на те, що простими методами й засобами можна протистояти смертельно-небезпечному вірусу. Чому українці (і не лише вони) "ведуться" на дезінформацію? Психологи пояснюють це тим, що люди за своєю природою схильні до ідей підозри та викриттів. На тлі вічного невдоволення владою і загальної інфантильності простіше знайти винних, аніж докопатися до суті справи. Також суцільне безгрошів'я і страх, що недосконала українська система охорони здоров'я у нинішній ситуації не зможе допомогти усім потерпілим від вірусу громадянам, змушують їх шукати хоч якісь засоби порятунку, головне аби дешеві.

Також характерною рисою для багатьох людей є бажання допомагати і давати поради. Тому коли з моніторів та екранів телефонів йдуть заклики "поділитися інформацією - це врятує життя", дуже часто люди приймають подану інформацію за чисту монету, тому й діляться, поширюють. У підсумку отримуємо інформаційні віруси, які вражають нас страхом, тривогою, а також вірою у те, що якісь чудодійні народні засоби нас врятують. Останнє ж є загрозою життю, бо лікуючись такими методами у випадку реального захворювання на коронавірус, людина лише втратить дорогоцінний час і можливість вилікуватися. Для боротьби з цим необхідно більше звертатися до офіційних джерел, "фільтрувати" й перевіряти кожну інформацію у мережі Інтернет. Світовий досвід з вакцинації від COVID-19 наразі доводить свою ефективність, де значно знижується рівень захворюваності та смертності.


Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma