Enigma Enigma

Сергій Григорович

2020-02-27 08:22:15 eye-2 3476   — comment 3

Вірус 2019-nCoV. Страшна статистика смертності в Італії.


Вірус 2019-nCoV. Страшна статистика смертності в Італії і Ірані.

На днях прийшла страшна "статистика" високої смертності від вірусу з Італії.
Особливо це стосується України бо В Італії дуже багато наших трудових мігрантів.
Але вчора ввечері прийшли і трохи заспокійливі новини. З Італії то була не статистика, а хроніка нещасного випадку.
Так сталося, що лікарі перестаралися, перебділи. Вони прийняли хворого 2019-nCoV в загальну лікарню. А от забезпечити нерозповсюдження не змогли. Я по нинішній практиці з грипом, взагалі не вірю, що можна окрім як у спеціалізованих карантинних закладах, рівня секретних лабораторій, забезпечити нерозповсюдження вірусу.
І от в Італії так сталося, що у лікарні заразили важко хворих людей похилого віку. І дуже швидко, навіть невеликі початкові проблеми з диханням, викликали загострення багатьох наявних хвороб у похилих людей що знаходилися в лікарні.
Ця печальна історія дала дуже високий показник смертності.
Є надія, що смертність за 10%, що вибивається з ряду інших країн, обумовлена просто поганим виявленням заражених. Перші смерті там відбулись аналогічно з Італією (важко хворі похилі у реанімації, заражені в лікарні).
Треба також розуміти що показник смертності йде, не як відсоток серед ЗАРАЖЕНИХ. ЗМІ повідомляють про кількість ВИЯВЛЕНИХ ЗАРАЖЕНИХ, не всі журналісти розуміють цю різницю. А виявлені заражені, зазвичай, - люди які стикнулися серйозними проблемами здоров'я і звернулися до лікарні. Тому, треба розуміти, що саме поява і розповсюдження хвороби САМЕ У ЛІКАРНІ дає є такі лякаючи числа (дуже високий відсоток смертності серед виявлених хворих).
Висновок з цього простий - ні в якому разі не можна транспортувати підозрілих хворих у місцях, де багато людей з важкими хворобами тим більше похилих. Обов'язкове відокремлення персоналу який працює з підозрілими на 2019-nCoV, щоб не йшло перезараження на інших похилих хворих людей.
Практика Китаю і Італії показує: сподіватися, що персонал витримає заходи нерозповсюдження, - марно.

Тут також треба додати. Дуже важлива взаємна ізоляція людей один від одного у групі з підозрою на наявність заражених.
Перевезення їх у літаках і автобусах просто у масочках ЦЕ ДУЖЕ НЕПРАВИЛЬНО. Так з 40 людей буде один хворий. Він заразить одного через день, другого через тиждень, третього через десять днів. Того що він заразив через день виявлять, а тих, що заразилися через 10 днів, ще через 4 дні (10+4) відпустять розповсюджувати хворобу у містах і селах.

На мій скромний погляд, уряд ніяк не втримає нерозповсюдження. Головну увагу зараз треба приділяти засобам захисту для лікарів і персоналу, які будуть працювати з важкими хворими (щільний контакт) і організацією для них казармового положення. Бо саме на цих лікарів ляжуть потенційно великі і дуже великі дози первоначального зараження і перезараження мутованими модифікаціями.
Дуже важливі рейдові перевірки симптомів серед потенційних супер-розповсюджувачів (від людей що тестують інших на вірус, до касирів, водіїв маршруток і т.і. )

Треба також мати на увазі, що не тільки інкубаційний період може бути великим. А те, що можуть бути довгі ланцюжки заражених з легким перенесенням, аж доки дійде до когось, у кого будуть ускладнення. Це період, коли пару тижнів здається що хворих немає, і вірус подолано. А потім зненацька йде значний сплеск і велика кількість важко хворих, ще і помножена на значне розповсюдження у лікарні серед похилих хворих іншими хворобами.

Прості люди мають пам'ятати, що чим пізніше потенційно дійде до вас вірус тим він буде слабкіший і тим ближче буде тепла весна. Це особливо має великий сенс для людей похилого віку.

Бережіть себе і сім'ю. Не хворійте.

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma