Enigma Enigma

Артем Бебик

2019-06-04 09:12:17 eye-2 3143   — comment 2

"Вьішиватник" - інфодиверсія Москви

"Вьішиватник" - цілковито штучне слово, закинуте роспропом у ході гібридної війни проти нас. Дуже цікаво, що українська письменниця вживає його, ніби так і треба.

Поясню для Ірени ще раз на пальцях.

Ватник - це за означенням радикальний імперець, про-путінець, любитель твердої руки (в дупі?) і таваріщя сраліна. Ватники не носять вишиванок. В принципі. Сутність вати - ось.

Якщо ватник вдягнув вишиванку - то він вочевидь вже не ватник. Хіба за винятком шпигунів.

Тому саме слово "вьішиватник" - це нонсенс.

В нас є шароварники, які хизуються лише позірним патріотизмом. Маємо рагулів - далеко не всі українці високоосвічені й етичні люди. Чого крити - й совків у нас вистачає - тривалий тоталітаризм наклав виразний відбиток на нашу національну ментальність.

Але "вьішиватник" - чужорідне слово родом з русского міра, котре не налазить на голову українцеві.  Це як поєднати Марс і макраме. Ну, кілька буковок там же однакові.

Письменник Михалко Скаліцкі влучно зазначив у дискусії в мене на сторінці:

ватник - це образ ворога. і цей ворог - звичайний імперець (русский), не залежно од рівня його освіти чи суспільного стану

вишиватник - це імперська пропагандистська вигадка, створена за аналогією

Я особисто вперше зустрів це слово на російській анонімній іміджборді Двачі (також відомий як Сосач, Смоктач, Абучан, Хікач), яка є колискою левової частки мемів срунету.

Чи то навмисне вкинули російські спецслужби (через анонімний форум обставити, ніби слово виникло природньо - доволі просто), чи то продукт кацапського хайвмайнду (і.е. колективне несвідоме) - а я не маю сумнівів, що "вьішиватник" походить від українофобського імперського розуму.

Прирівняти українську національну визвольну боротьбу до рівня відсталого людиножерського імперства? На емоційному, іраціональному рівні - done.

Я ж пам'ятаю, як після Майдану звідусіль на фб лунали крики "вішівааата", щойно починали говорити про важливість культурної ідентичності й мови.

Однак констатую, що їм диверсія не вдалася. Бо я вже й забув був про це слово. А тут Карпа така - опа!

[Продовження - факти про штучне слово "вьішивата"]

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma