Enigma Enigma

Артем Бебик

2019-06-05 08:34:32 eye-2 3588   — comment 2

"Вьішиватник" - інфодиверсія Москви [продовження - факти]

Нещодавно я спостеріг і публічно обурився, що українська письменниця Ірена Карпа вжила в інтерв'ю Радіву Свободи призабуте вже гебняве слово "вьішиватник".

На моїй публічній сторінці перекладач Богдан Стасюк питався про факти, які б могли підтвердити, що слово "вьішиватник" - кацапський пропагандонський вкид.

Я зразу відповів, що навряд можливо стверджувати щось напевне.

Однак дослідив трохи за допомогою Ґуґла. Тож наведу просто факти і те, як я їх бачу.

Перша згадка "вишивата" українською, яку видає Ґуґл - тема від 23 грудня 2014 року на форумі Укрправда, де пропонують за слово "вишивата" банити.

Перша згадка "вишиватник", яку видає ґуґл, трохи раніша: тема на тому ж форумі - "А хто такі вишиватники" від 23 листопада 2014.

Кілька цікавих дописів з останньої, хронологічно першої.

злата: Это ответка рашистов на ,,вату''. А наши ведутся, как всегда.

злата: Нет, это производное от ,,вишиванки'', гебней от термина ,,вишиватник'' несёт за версту.

Декодер: Это такой термин про который все время спрашивают на разных форумах, стараясь вбить его в сознание, но он все равно не приживается.

Потому что ватник никак не ассоциируется с Украиной, как ни крути. У "русского мира" как обычно никакого креатива, только детские "повторяки"

Shannou: а вообще ТС молодец, набросил и затихарился

[Ага, з чого б це?]

акын: впервые я такой термин встретил на ФУПе - там надо спросить.

[Тобто, на форумі, де легко накинути фактично анонімно.]

А ось із на місяць пізнішої теми, де вже пропонують банити.

Feral Cat:

Так виглядає, що цей термін застосовують переважно щодо тих, хто все ж вважає, що головну ознаку української національної ідентичності - мову, треба захищати і не дати можливості під гаслами дружби народов і національностєй в Украінє, створити тут остаточно ліберальний варіант Хуйлостану.

Вживання цього терміну також робиться з метою показати, що українські націоналісти нічим не відрізняються від “вати“, тобто, що вони теж “вата“ але з певним орнаментом.
Тут мушу нагадати, що ті, кого тут і не лише називають “вишиватою“ - не вбивають і не служать Хуйлу.

Vols: А я підтримаю в цьому Кота [ОПа]. Якби там не було натяку на вишиванку - український національний одяг, то хай би хто як хотів називав. А тут явно закладена "міна", начебто не спеціально, але насправді дуже цілеспрямовано дискредитувати національні символи.
Раніше була назва "ура патріоти", є така категорія. Але з ватою все одно вони ніяк не стикуються, бо незважаючи на певні "пєрєгіби" не є ворогами України і українофобами. Так що, ті хто вживає цей "термін" тим самим вільно або невільно сприяють україножерам.

І ще цікавезний пост в темі:

щек: Або – з великого розуму, як це трапилося з художником Єрмоленком, який і вигадав термін вишиватник.
Єрмоленко, можливо, добре володіє пензлем, але аж ніяк не словом і тому вельми криво сформулював свою думку, підспівуючи тим, хто донедавна, через губу, висловлювався про українців так: свідомий, щирий, шараварник, хахол, нєзалєжний...

Якщо заґуґлимо "Єрмоленко вигадав вишиватник", то побачимо цю копіпасту на безлічі сторінок інтернету. Кому потрібно було так наполегливо розповсюджувати цю бульку по теренах УАнету? Переконати, вбити в голову, що це ми самі вигадали про себе каку?

[До речі, щек на тлі інших дописувачів має дуже мало сумарних дописів на форумі.]

Перші згадки "вьішивати" російською

В видачі до 31 грудня 2013 добрих три сторінки. Щоправда коли я дослідив, виявилося - то переважно коментарі після 2014 року в темах, створених раніше. Отже, це слово фактично відсутнє і в рунеті в період до Майдану.

Совпадєніє? Нє думаю.

А найцікавіше, що сторінки, де, як видно, вперше вкидали слівце російською, датуються трохи, а то й не трохи, раніше, ніж наведені вище теми на УП.

Типовий дискурс пост-Майданного вкиду: блоґпост на Коррєсподенті "Ватник + вышиванка = вишиватник" від 2 листопада 2014.

Юля Українка (?!) пише російською, що ми всі, мовляв, однакові, але одним промили мізки російські ЗМІ, а іншим - українські ЗМІ. Коротше кажучи, адіннарот, палітіківинаватьі. І взагалі нащо та українська, нармальна ж абшялісь. До речі, які такі масові про-українські ЗМІ за диктатури Януковоча промили мізки людям, які творили Майдан? Для мене загадка.

Бо навіть 73-ьом довелося мити мозок впродовж довгих 5 років, аби вибрали популіста Зє. А тут українська влада встановилася навесні, а восени вже хопа - й 40 мільйонів "русскіх" хунта зробила українцями. Ага, певне БєняТВ постарався, чи шо.

Фінальний акорд вкиду: наша "україночка" не має інших блоґпостів на Карєспандєнтє, крім вкиду про "вьішиватник". Кацапський бот такий непомітний.


А ось акаунт персонажа "Свідомий Вишиватник" на Твітері. Дата приєднання: липень 2014.

Твіти в стилі:

- видають цілковитого ватана-українофоба.

Але підписників в акаунта 6, показую хіба як приклад анти-українського бота, що "заблукав" у цивілізованому інтернеті. Плюс це найперша згадка "вьішиватник", котру мені вдалося відшукати за допомогою Ґуґла.


А ось креатіфф з кацапського джойреактору. Комікс про "вьішиватніка" від 4 листопада 2014 - майже в один день з блоґпостом Юлі "Українки". Ну а шо. Наказ прийшов, треба терміново виконувати.


Наостанок - десерт. Тримайте спеціальний Ютуб-канал для вкидів. 7 пропаґандистських епізодів і навіть ще 3 ліві відоси додали, постаралися замаскуватися (?!). Кожен відос про "вьішиватника" має в районі 30 000 переглядів. Перший такий відос датується 25 листопадом 2014. Ви тільки почитайте цей ватний брєд в описі:

хохол во всех своих бедах проклинает своего русского соседа, но тем не менее обожествляет в своих песнях российского президента. Напевая: "Путин. Ла-ла-ла-ла."

Як називається ця хвороба, коли психіка блокує деякі слова, неприйнятні для психічного комфорту поцієнта?

Підсумок

Так, можна звинуватити мене в параної. Мовляв, я вивертаю все так, що в мене ФСБ під ліжком. Але я навіть не відповідатиму класичним "якщо ви параноїк, це не означає, що за вами ніхто не слідкує".

Скажу так. Навіть якщо наведені факти не переконали, що "вьішиватник" - вкид російських спецслужб, то принаймні зважте, що це штучне слово зародилося в головах росіян-українофобів. А перші зафіксовані реакції українців, зокрема російськомовних, були, м'яко кажучи, негативними.

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma