Enigma Enigma

Євген Харитонов

2020-05-27 21:26:46 eye-2 3290   — comment 0

ВІТЕР ЗІ СХОДУ ?

ВІТЕР ЗІ СХОДУ ?

 

Коли 11 травня на YouTube каналі «Без хайпу» у зв’язку зі скандалом навколо заяви британського посольства щодо виїзду українців за кордон та обмежень, які встановлює уряд Зеленського, прозвучала заява народного депутата з фракції «Європейська Солідарність» Марії Іонової,  у якій стверджувалося, що протягом останніх місяців публічний дискурс в Україні кардинально змінився (https://prm.ua/yevrointegratsiya-znikaye-zi-slovnika-chinnoyi-vladi-natomist-z-yavlyayetsya-vse-bilshe-obmezhen-i-zaboron-ionova/), безсторонній читач міг припустити, що політичні опоненти Президента користується нагодою, аби використати ситуацію для критики влади і декларації власної позиції. Конкретних доказів перегляду Зеленським курсу на євроінтеграцію не було, а враження депутатки, що євроінтеграція зникає зі словника Зеленського і його чиновників, могло бути упередженим чи просто хибним. Тим більше, що вона принагідно згадувала і досягнення попередньої влади.

Та минуло трохи більше двох тижнів і позиція Президента була, чи то роз’яснена, чи, навпаки, трохи закамуфльована його представником  у Верховній Раді (до того ж, віце-спікером Верховної Ради Р. Стефанчуком), котрий 26 травня у інтерв'ю телеканалу «Україна 24» зазначив, що стратегічні наміри, такі як записані в Преамбулу Конституції України положення про стратегічний курс на членство в Європейському Союзі і НАТО, повинні бути більш гнучкими:  «Я глибоко переконаний, що такі стратегічні речі, хоча вони і внесені переважно тільки в Преамбулу Конституції, як намір, там, де у нас записано, що ми віримо в Бога - це такі превентивні речі, але я глибоко переконаний, що такі стратегічні речі можуть і змінюватися, тому це все-таки має бути більш гнучким.»

(https://ua.interfax.com.ua/news/political/664868.html).

Отже, у  цьому інтерв’ю другої особи у системі законодавчої влади  України досить чітко наголошується на тому, що стратегічні наміри України є недостатньо гнучкими. Відтак залишається чекати наступного кроку : заяви наділених відповідними повноваженнями осіб про необхідність внесення змін у Конституцію України.

Оскільки монобільшість «слуг народу»  поступово втрачає свою монолітність, можна припустити, що чекати довго не доведеться. Втім, перспектива зміни стратегічного курсу держави явно припаде до смаку опозиційному блоку, котрий радо підставить своє плече, сподіваючись, як мінімум, на подальшу «багатовекторність». А там і «Схід заполум’яніє..», бо здається, чути «вітер зі Сходу».

 

 

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma