Enigma Enigma

andriy98

2024-05-02 10:48:08 eye-2 371   — comment 0

Війна і вибори

Чи може Україна проводити вибори в умовах повномасштабного вторгнення Росії? Це питання останнім часом привертає увагу міжнародної спільноти та неодноразово підіймалось в українському публічному просторі. Цілком очевидно, що існують обʼєктивні фактичні та юридичні перешкоди для проведення виборів під час війни. Справжні демократичні вибори не можуть бути проведені під обстрілами російських військ. Жодна держава, яка сповідує принципи демократії, правовладдя та поваги до прав людини, не може існувати без проведення чесних справедливих виборів. Це є цілком закономірним та не може піддаватися сумніву, адже вибори слугують плацдармом для реалізації конституційної аксіоми — єдиним джерелом влади є народ (ч. 2 ст. 5 Конституції України).

Але демократія — поняття глибоке та багатовимірне. Держава спроможна вибудовувати власний демократичний устрій знаходячись у стані миру, національної безпеки, економічної стабільності та свободи слова. Лише за таких умов можливо провести демократичні вибори для формування легітимних інститутів влади. Історія незалежності України демонструє наскільки важливим та цінним для українського суспільства є проведення прозорих чесних виборів, неодноразово виборювавши своє право голосу та відстоюючи його на противагу спробам фальсифікації та маніпуляції результатами виборчих перегонів.

За сьогоднішніх обставин захист демократії в Україні ведеться кожного дня зі зброєю в руках і наразі важко говорити про те, коли цей захист зможе продовжитись не на полі бою, а на виборчих дільницях з виборчими бюлетенями в руках Українського народу.

Сьогодні  суспільство і влада сфокусовані на досягненні перемоги над російським агресором, щоб у найближчому майбутньому мирна країна змогла продовжувати свій демократичний розвиток і стала повноправним членом європейського світу.

 

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma