Enigma Enigma

Ігор Бондар-Терещенко

2021-10-20 06:34:05 eye-2 3985   — comment 0

Війна старого

Мабуть, багато хто помітив, що останнім часом зірки Голівуду змушені зніматися у фільмах категорії «б», не більше. Їх багато, цих фільмів, і не лише Брюс Вілліс лідирує у цьому рейтингу «карантинного» кінематографу. Можливо, це й є «живе» життя, коли важить не бюджет, а можливість висловитися?

У книжці «Війна старого» Джона Скалці саме про це, але подивіться, в якій формі! Точніше, почитайте. Хай там як, але на свою сімдесят п’яту річницю, наплювавши на всі «голлівудські» канони, головний герой цього роману Джон Перрі зробив дві речі. По-перше, відвідав могилу дружини, що вже немало для одинаків типу Буковскі. По-друге, записався до армії. Але яка це армія, знаєте? Адже людство, за сюжетом, нарешті вийшло у дальній космос. І тут буде доречно згадати «П’ятий елемент» з тим самим «ретроградом» Віллісом, але наразі не до кохання, адже довколишні планети, придатні для життя, трапляються доволі рідко — і чужинські раси готові битися за них з нами на смерть.

Що робити, доводиться битися. І не в барі, зважте. Треба захищати Землю, чи пак виборювати право на додаткову житлоплощу. Далеко від Землі війна — жорстока, кривава, невгавуща — точиться упродовж десятиріч. Тим часом Земля — планета на задвірках галактики — постачає людські ресурси до лав Колоніальних Сил Оборони. Усі знають — коли наближається вік виходу на пенсію, можна записатися до КСО. Молоді люди їм не потрібні; вони приймають тільки тих, у кого за плечима десятиріччя життєвого досвіду. Розумієте, про кого мова з категорії «б»? Два роки на передовій – це вам не в кіно сходити. Якщо виживеш — отримаєш щедру ділянку для проживання на будь-якій з трудом здобутій колоніальній планеті. Тож наш Джон Перрі погодився на таке, хоча не мав жодного уявлення, що на нього очікує.

 

Джон Скалці. Війна старого. – Тернопіль: Навчальна книга – Богдан, 2021

 

 

Ілюстрація: Michal Kus

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma