Enigma Enigma

Ігор Бондар-Терещенко

2021-09-19 06:08:58 eye-2 3994   — comment 0

Вовкулаки, големи, зомбі

Книжки у цій добірці сповнені містики і магії – від пригодницького роману до захопливого фентезі. Їхнім героям доведеться пізнати гіркоту зрад і поразок, здійснивши сповнену пригод мандрівку і знайшовши спільну мову з дивовижними істотами з давніх легенд. Але насамперед - порозумітися з ближніми, а іноді навіть із самим собою.

Наталія Довгопол. Мандрівний цирк сріблястої пані. – Х.: Віват, 2021

 

Починається все у цьому магічному романі з провалу, адже коронний номер мандрівного цирку - виступ велетенського ручного вовка - спиняє юна глядачка, яку всі вважають причинною: вона сходить на сцену й приборкує грізного звіра. Що це, як не відьмацькі чари? Цирк рушає далі, у сповнену пригод мандрівку українськими землями початку ХХ сторіччя, де доведеться шукати спільну мову з дивовижними істотами з давніх легенд. Але саме з тієї зустрічі в смугастому шатрі, на один вечір напнутому посеред скошеного поля, бере початок нова історія: про тих, хто шукає любові й справедливості, про людей і перевертнів, один з яких вимандрував аж із самого Лемберга, що намагаються віднайти свою істинну сутність. «Вона просто рухалася, куди дмухав вітер чи куди скеровувала її рух відьма, - дізнаємось ми малу хоробру героїню, що приборкала вовка. - Одного разу Митрофанівна перекинула дівчинку на агатовий перстень, продала заїжджому купцеві на базарі за кілька кіп, а коли серед ночі мана спала, Причинна оговталася в пана на столі й сама під вечір повернулася до відьми. Вона бувала вороною кобилою, качкою та мурашкою, а зовсім недавно завдяки знайомому водяникові побувала й рибою. Та звідки їй було знати, коли чари розсіюються? Ніколи в житті Причинна над цим не замислювалася. Вона взагалі не думала. Вона просто існувала».

Террі Пратчетт. Глиняні ноги. – Л.: Видавництво Старого Лева, 2021

 

Автор цієї книжки - один з найпопулярніших англійських авторів, чиї твори виходять багатомільйонними тиражами. Вигаданий ним Плаский світ кардинально змінив жанр фентезі, а епопея про тамтешніх героїв та їх героїв не завершується. Наразі міська варта розпочинає нове розслідування! Правителя Ветінарі намагаються отруїти, анк-морпоркські сірі кардинали знову марять відновленням королівської влади і «ліплять» собі короля — хоча так чи так для міста це невдала ідея. Тим часом в Анк-Морпорку одне за одним стаються таємничі вбивства, в яких чи не єдиною зачіпкою є сліди білої глини. Серед містян зростає невдоволення ґолемами - бездушними фігурами з випаленої глини, які виконують важку роботу. Чи дійсно вони - лише знаряддя в чиїхось руках, а чи мають власний - злий або добрий - умисел? Так ми стаємо свідками зародження потужного руху ґолемів, які розпочинають визвольну боротьбу.

Барбара Контіні. Мортіна та примарний друг. – К.: Школа, 2020

 

У цій історії напередодні Нового року на Покинутій віллі з’являється таємничий хлопчик-привид. Звідки ж він узявся? Саме це й намагається з’ясувати Мортіна, дівчинка-зомбі, та її вірний пес Смуток. Мортіна на все зважиться заради друга: і відірве собі руки-ноги, і викине голову у вікно, і прокрадеться в церкву, і навіть сховається в труні. Страшно? Авжеж! Історія про Мортіну здобула світову популярність і перекладена понад 20 мовами. За сюжетом, Мортіна - звичайнісінька дівчинка, тільки вона зомбі! Разом з тіткою і песиком вона живе в занедбаному замку. Одного разу до них у вікно стукає хлопчик-привид, який не пам'ятає, хто він такий. А це дуже погано! Тому що примари, які забули своє ім'я, потрапляють у Край Забуття і зникають назавжди! Але хлопчикові пощастило. Мортіна нічого не боїться і зробить все, щоб врятувати свого нового друга! Добра і смішна італійська казка, придумана і намальована Барбарою Кантіні вже стала популярною в Європі.

 

 

Ілюстрація: Waldemar von Kozak

 

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma