Enigma Enigma

Petro Nepokupnyi

2021-02-25 10:05:02 eye-2 3492   — comment 1

Я в серці маю те, що не вмирає...

"Ні! Я жива! Я буду вічно жити!
Я в серці маю те, що не вмирає."

Леся Українка




Сьогодні одній з найвидатніших жінок нації виповнюється сто п'ятдесят років з дня народження. Одна з небагатьох постатей в нашій історії, яка не викликає емоцій розділення, пошуку "неправильних концепцій".

Повне зібрання творів Лесі Українки налічує чотирнадцять томів. Як писала Оксана Забужко, Леся Українка написала двадцять одну драму-поезію, що подають класичні сюжети шекспірівських драм через призму жіночого сприйняття. А її драма-феєрія "Лісова пісня", як і твори Івана Франка, в кінці XIX - на початку XX століття підняли українську мову до сонму світових за значенням. Не можна вважати мову загальносвітовою, якщо на ній не написані детективи, фентезі, лицарські та любовні романи, сюжети яких зрозумілі будь-кому у світі з привнесенням місцевого колориту.



P.S. На малій батьківщині, на Поліссі, був та залишається культ Лесі Українки. В школі у нас завжди влаштовували вечори на її дні народження, а старші класи завжди ставили виставу за "Лісовою піснею". Для мене виділялася роль одного з фентезійних персонажів - Лісовика, і тому щорічно 25 лютого є таким собі теплим поверненням у дитинство.

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma