Enigma Enigma

Один из 93%

2019-11-13 17:22:02 eye-2 3499   — comment 0

Як Федерація грецьких товариств України фінансує сепаратистів

В момент, коли вся увага українського суспільства прикута до питання розведення військ в Донецькій області та реінтеграції цієї окупованої території до України, по ту сторону фронту в мешканців Донецька все добре, часто аж надто. І на відміну від офіційного Києва, ватажки терористичного «ДНР» не спішать відводити військ та заявляти про рух в напрямку миру. 

Проте чи може бути мир за бажання виключно однієї сторони і чому Донбас не поспішає до України?

Розібратися з цим питанням попробуємо на прикладі функціонування найбільшого об’єднання греків України Федерації грецьких товариств України, що розміщена в неокупованому Маріуполі та її взаємозв’язку з громадською структурою «Донецьке товариство греків ім.Ф.Стамбулжи», розташованому в окупованому Донецьку.

Так, Федерація діє практично з моменту незалежності України і відповідає за збереження та поширення грецької мови, культури, традицій тощо. Для проведення своєї діяльності отримує щорічно 30-50 тис. євро фінансової допомоги від Греції. 

І здавалося б нічого незвичного немає в тому, що керівництво структури на чолі з відповідальною за розподіл коштів заступницею голови Оленою Доброю робить добрі справи та надає фінансування членам Донецького товариства греків. Їм же також потрібно виживати, проводити освітню, культурну діяльність.

Редакція має дані про фінансування з Федерації принаймні декількох активістів Донецького товариства, зокрема, Юлієї Накрапас, Віри та Костянтина Хайтулових, Тетяни Патричи, Євдокії Лисинчук тощо. 

Слід зазначити, що отримують вони фінансування як члени українського товариства. Проте самі жодним чином не пов’язують себе з Україною. Навпаки, попри допомогу з України тяжіють до окупаційної влади «ДНР». Про це свідчать численні фото з мережі Інтернет, де в офісі товариства майоріє портрет ватажка «ДНР», навкруги прапори псевдореспубліки. На святкові заходи лідер організації Олена Чірах систематично запрошує представників то «Міністерства культури ДНР» то «Міністерства закордонних справ ДНР».

 

(на фото члени Донецького товариства греків ім.Ф.Стамбулжи, крайня справа В.Хайтулова)

(на фото Д.Пефтєєв та члени Донецького товариства греків )

Судячи з активності нового лідера організації, вона має всі шанси перевершити свого екс-керівника Олену Продан, яка на заходи організації не соромилася запрошувати навіть терористів. 

(на фото екс-лідер Донецького товариства греків О.Продан з бойовиками «ДНР»)

Ба більше, серед членів Донецького товариства греків чимало працівників органів окупаційної влади «ДНР». Зокрема, журналістам стало відомо, що один із її лідерів Дмитро Пефтєєв є працівником т.зв. «Інспекції із захисту прав  споживачів ДНР», активістка Марія Чанглі працює в «Державній реєстраційній палаті Міністерства юстиції ДНР», а Анастасія Голубцова взагалі у каральному органі - «Ворошиловському райвідділі Донецького ГУ МВС ДНР». 

Наведена аналогія стосується і взаємовідносинах між Києвом та окупованими територіями: пенсіонери, які підтримують окупаційну владу пенсії отримують в Україні, бізнесмени, які співпрацювали з бойовиками за продуктами їздять на неокуповану територію та й взагалі, мешканці ОРДЛО хочуть отримувати більше ніж неокупованих територій, при цьому нічого не роблячи для України. 

Тому керівництву Федерації грецьких товариств України слід задуматись чи варто фінансувати людей, котрі пов’язують себе з терористами та чи зможе воно проконтролювати рух тих коштів, чи може бути впевненим, що виділені фінанси не будуть спрямовані для купівлі чергової ракети до «градів», яка, як у 2015 році може «випадково» впасти десь в центрі Маріуполя.

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma