Enigma Enigma

dvornik_patriot

2020-01-27 07:08:24 eye-2 61   — comment 0

як гартувалася сталь

Спочатку про сталь ,потім про нас. Про БТРи. Що луснули. Не про корупцію.

Технологія виготовлення цільнозварного корпусу БТРа,чимось нагадує становлення нашої України.

Якщо є на корпусі тріщини то це означає що листи металу спочатку зварювал а потім загартовували. Загартувати лист простіще ніж великий корпус БТРа. Бо окунання роспеченного до біла корпусу , в ванну з мастилом,не може бути обномоментним.Тому йдуть велику деформаційні процеси та виникають тріщини.

Тому краще листи загартувати окремо а потім їх зварити разом. Проте й тут не все так просто. При зварюванні виникають теж перегріви металу біля швів. Зварювальники знають - загартований метал НЕ зварюється. Він має свою структуру і при зварюванні місця перегріву ,теж проходять складні термічні процеси-спочатку - відпускаються а потім загартовуються ,прямо під час зварювання. Виникають місцеві деформації і з'являються мікротріщини. Які ,в експлуатації , повзуть далі. 

Тому краще клепати. Але це складно. Проблему так просто не рішити. Бо раніше,за СРСР, не було таких вимог до броньовиків. Товщина металу та клас загартування були нижчими. БТР прошивався кулею навиліт.

Тому краще використовувати окремі броньовані платини на звареному кузові бетера чи танка,ніж гартувати зварене чи -навпаки - зварювати загартоване. 

Не дивно що в нас все виливається в політичну площину. Звісно що потрібна конкуренція а ще краще - закупка новітніх технологій з обробки металів. Але нам і так згодиться,якщо нестача бетерів чи грошей.

Бетером війну не вирішити. Війну треба вирішувати мізками. Краще до неї ,взагалі не доводити. Жили ж ми якось усі 25 років,з радянськими бетерами та ,навіть, продали всі закордон. Ніхто не скиглив що радянські бетери погані. Бо не було війни. 

От про війну і поговоримо.

Чому її не було і ,раптом, вона з'явилася? Тріщина. На корпусі України появилася тріщина. Де та як? Хто в цьому причина?

Звісно що росія,скажете ви. Вона весь час нас обробляла термічно - загартовуючи свої сегменти корпусу,інформаційно.

Так звана метода -дідивоювали та ми-перемогли. З одного боку.

З іншого боку - наші патріоти - гартували ,свій край корпусу. "Вони теж воювали тощо". Вони це - воїни УПА тощо. 

От. Коли корпус був закалений-кожен зі свого боку,а середина була м'якою-буферною зоною, тріщин не було. 

А як тільки накал страстєй дійшов до абсурду,тобто - момент істини наступив коли стало вирішальним -підписання асоціації з ЄС, то перекал,з двох боків ,дійшов -одне одного та почалися великі тріщини. 

Поїхав наш бетер по ухабам та колдобинам та й розвалився. А чому? 

Наприклад росії це вигідно. Тому вона виграла тим що гартувала свій сегмент електорату. В нас демократія,свобода слова, не заборониш. 

Нам це не вигідно, бо ми лишилися частини корпусу. Звісно нам варто кричати - винна росія!

Але,як кажуть , в народі, в сім'ї, завжди винен господар. Не невістка чи немовля. Не собака і не кіт, що лампу перевернув і хата згоріла. Винен завжди господар. Бо не догледів. Хоча б тим що в ньго хата згоріта а не в кота чи невістки. Йому й відповідати.

Це я про горлопанів що вважають себе великими стратегами та технологами, з політики та варки/гартовки/ сталі.

Нагадаю таким політиканам,з чого вариться булат чи дамаск. 

Булат це - змішані частини металу -різної м'якості. Мякої та надтвердої. Зерна загартованої сталі ,міцно пов'язані з зернами -твердої яка гартується. З різними вмістами вуглероду. Наприклад -сталь марки 3 , зі сталлю марки 45, виковується в один меч і потім гартується. Виника. єфект буфера.Міцність гарту ,з пластичністю батога. 

Такий меч при ударах не ламався і рятував меченосцю життя.

Дамаск - трохи інакший. Він переплетений пластинами,з так само,різних марок та відсотків вуглероду. Тому вигляд має кращий. Як на малюнку. Ціль таж сама. 

Точнісінько так само,збудований автомобіль. Раніше ходову робили тільки з міцних елементів, і то здогадались що колеса треба круглі а кермо має повертатись. Але колеса були тверді,без гуми , і не було ресор.

Згодом технології дійшли висновку,що краще зробити сайлентблоки та гумові подушки -ніж пригвинчувати корпус до колес міцніще. Буферна система -зберегла нам нирки та ходову.

Якби ,ці прості філософічні думки ,хоч раз приходили в голову нашім політикам чи горлопанам-не булоб тріщин в кузові України. Не відпавби Крим,Донбас тощо,бо завтра буде все-теж саме. 

А треба що? Просто передивитись тактику та стратегію своїх вчинків. Не так вже й багато. І бетери б не знадобились. Навіть паперові.

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma