Enigma Enigma

Андрій Соболєв

2022-01-20 09:19:05 eye-2 3288   — comment 2

Як Кремль історичні українські землі краде

Одним із найбільш поширених міфів РФ є твердження про подарований Україні «Донбас». Вказану риторику вдало використовували пропагандисти радянського союзу, користується нею і сучасний Кремль.

Відповідно до зазначеного міфу територія сучасної Донецької та Луганської областей була російською, однак нібито перейшла до України в 1919 році з подачі Леніна, так би мовити для «підкормки» українських громадян.

Проте розглянемо факти. Головним чинником приналежності тієї чи іншої території до окремої держави є населення, яке на ній проживає. Територія сьогоднішнього Донбасу тоді входила до трьох округ (суч. області): Луганської, Сталінської (суч. Донецьк) та Артемівської (суч. Бахмут).

Отже, для підтвердження чи спростування інформації про «подарований Донбас» нам потрібно перевірити найближчий до 1919 року перепис населення цих округ. За свідченням істориків, останній знайдений документ такого змісту датований 17 грудня 1926 року. Згідно досліджень якого: Луганська округа, частка українців становила 51,7 % населення, Сталінська – 56,5 %, Артемівська – 72,6 %. І чий тоді Донбас?

Ще один доказ можемо спостерігати після проголошення незалежності УНР 1917 року. До її складу увійшло 9 губерній, в т.ч. Катеринославська, яка включала більшу частину сучасної території Донбасу.

Інший приклад, 25 грудня 1917 року на всеукраїнському з’їзді рад, організованому більшовиками, останні проголосили створення Української Народної Республіки Рад і одразу заявили Донбас частиною України.

Як бачимо, на початку ХХ століття на території сучасного Донбасу переважало українське населення, адміністративно він належав до УНР, навіть більшовики в 1917 році вважали його українським. Тому будь-які вислови про «подарунок» не мають ані краплі достовірності.

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma