Enigma Enigma

Yaroslava Vitko

2019-03-27 13:52:28 eye-2 5111   — comment 0

Як на пустому місці зливати державні кошти? Рецепт від родини Запорожанів

Одеський національний медичний університет це цілий кладязь різноманітних схем та «багатокроківочок» для зливу державних коштів. Одним із таких цікавих методів заробляння коштів на пустому місці є створення та функціонування приватної фірми ТОВ «Центрінформ».

Справа в тому, що «Бітек», публікація про який наробила чимало шуму всього лиш тиждень тому, не єдине приватне підприємство, зареєстроване за адресою ректорату ОНМедУ – пров. Валіховський, 2. Крім університету, профспілок та вищезгаданого «Бітеку» за цією адресою, згідно з даними ЄДРу юридичних осіб, розташовується й досить цікаве підприємство ТОВ «Центрінформ». Керівником цієї організації є Пономаренко Станіслав Ігорович (з 2018 року), а засновником… ТОВ «Бітек».

Проте, «рукописи не горять», як-то кажуть, і реєстр зберігає інформацію про історію підприємства: ТОВ «Центрінформ» був створений у 2003 році і його керівником та засновником аж до 2018 року значилася Хандрікова Галина Іванівна.

Ім’я Галини Іванівни відоме всім без винятку співробітникам університету – двоюрідна сестра самого Валерія Запорожана, аж до звільнення брата обіймала посаду помічника ректора. Саме в її обов’язки входила вся інформаційна діяльність університету: наповнення офіційного сайту, випуск університетських газет, друк навчально-методичних і наукових матеріалів і тд. З огляду на родинні зв’язки цілком логічно, чому підприємство Хандрікової, яке частково спеціалізується на поліграфії згідно з КВЕДом, «оселилося» в будівлі університету.

Але ТОВ «Центрінформ» з ОНМедУ пов’язує не лише адреса. Так, відповідно до даних  ресурсу DoZorro університет неодноразово звертався до послуг підприємства Галини Іванівни, всього перерахувавши на рахунок ТОВ «Центрінформ» 1 215 000 грн лише за останні 2 роки.

Але давайте переглянемо тендери більш детально. От, наприклад, останній – на послуги з видання університетських газети «Пульс», «Его величество пациент» та ще близько 30 видань загальною сумою на майже 112 тисяч грн… На сторінці тендеру можна знайти договір за підписом Запорожана та Пономаренка з додатками. А в додатках – калькуляція на послуги з детальним описом цін. Так, до прикладу, телефонний довідник університету, котрий, гадаю, тримав в руках кожен співробітник університету (чорно-біла брошурка в кольоровій однотонній обкладинці) коштує всього лиш якихось 4266 грн.

А всім відома газета «Пульс» (чорно-біле видання на одному листі формату А3) коштує 1325 грн. Проте справа навіть не в тому, що університет користується послугами фірми співробітника університету за сумісництвом родички екс-ректора за відверто завищеними цінами, що вже має в собі корупційну складову…

Якщо уважніше придивитися до калькуляції, то можна побачити, що в неї врахована й підготовка тексту до друку, й коректура та редагування, і обробка графічних матеріалів. А в структурі ОНМедУ існує свій, власний видавничо-поліграфічний комплекс із доволі великим штатом співробітників, котрі власне й займаються і наповненням, і «вичиткою», і версткою, і підготовкою до друку видань вишу. Більше того, згідно з штатним розписом університету ці співробітники отримують заробітну плату за свою роботу від ОНМедУ, а не від міфічного ТОВ «Центрінформ».

З огляду на все вищевикладене виникає цілком логічне запитання: за що Одеський національний медичний університет платить державні гроші ТОВ «Центрінформ», якщо всю роботу, зазначену в договорі, виконують співробітники університету на університетському обладнанні?

Приклад функціонування приватної фірми «Центрінформ» є лише невеличкою краплиною в морі тотальної корупції Валерія Запорожана. Ця схема одна з сотень методів розкрадання державних коштів, але вона чудово демонструє справжні прагнення екс-ректора повернутися в насиджене крісло: втрачати таку «дійну корову» навіть після 24 років керування ой, як не хочеться…

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma