Enigma Enigma

Ігор Бондар-Терещенко

2024-05-18 10:50:25 eye-2 4239   — comment 0

Як повідомляти погані новини

А справді, як правильно повідомляти погані новини? Як протидіяти негативу та покращити стосунки, кар’єру й життя завдяки перевіреним стратегіям, як-от раціоналізація, принцип Полліанни, нагороди проти покарань, і навіть про таку річ, як теорія безпорадності?

 Якщо коротко, то у своєму дослідженні "Негативна упередженість" Джон Тірні, Рой Баумайстер – відповідно, редактор City Journal і психолог-дослідник із Квінслендського університету – переконують нас в тому, що світ стане безпечнішим і привітнішим місцем, якщо поміняти кут зору. Адже справді, чому нас спустошує критика, навіть якщо вона змішана із щедрою похвалою? Чому люди залюбки вірять у теорії змов? Чому пари розлучаються, хоч і люблять одне одного? Таких "чому" може бути багато, а відповідь на них спільна - через негативну упередженість. Погане сильніше впливає на нас, ніж добре, і таке налаштування мозку допомагало людям виживати в дикій природі, а от у сучасному світі шкодить. Це легко пояснити на прикладі літніх людей.

"Люди похилого віку зазвичай задоволені життям більше за молодь, - нагадують автори, - оскільки їхні емоції та судження вже не так викривлені проблемами й поразками. Вони протидіють силі поганого щоденним задоволенням і згадують щасливі моменти, відпустивши минулі негаразди. Об'єктивно їхнє життя може здаватися не кращим (особливо якщо є проблеми зі здоров'ям), але вони почуваються ліпше й ухвалюють зваженіші рішення, бо ігнорують неприємні уроки та зосереджуються на тому, що приносить радість. Саме цю мудрість ми популяризуємо в книжці. Ми пояснимо, як використовувати силу поганого, коли нам це вигідно, і як подолати її, коли вона не дає користі".

 

Джон Тірні, Рой Баумайстер. Негативна упередженість. Як її подолати та навчитися керувати своїм життям. – К.: Наш Формат, 2024

 

Фото: Володимир Шапошников

 

 

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma