Enigma Enigma

andriy98

2021-11-26 09:22:14 eye-2 369   — comment 0

Як РФ використовує газовий фактор впливу на українську політику та економіку

Оскільки газові війни у нас відбувалися щороку, то енергетична загроза з боку РФ була постійною і використовувалася Кремлем для досягнення своїх цілей у зручний для нього час. Критично висока енергетична залежність України від російського газу, що споживався, давала їй змогу потужно впливати на нашу державу. Ця енергозалежність була найбільшою проблемою у відносинах з РФ.

Дві великі газові кризи, які спровокувала Росія 01.01.2006 року і 01.01.2009 року, стали дуже серйозним попередженням Україні. До газового конфлікту було втягнуто майже всю Європу. РФ чітко показала, що для досягнення своїх цілей вона не збирається рахуватися з проблемами дрібних європейських країн, хоч якими друзями Росії вони є. Натомість Кремль і «Газпром» в унісон звинувачували Україну в припиненні транзиту газу, натякаючи на складний технічний стан нашої газотранспортної системи. Це було не нове звинувачення РФ, адже їхні пропагандисти постійно вдавалися до нього раніше, намагаючись переконати європейців взяти участь у будівництві газопроводів в обхід України (річ у тому, що Україна мала для врівноваження «Газпрому» один важіль — газотранспортну систему, яка забезпечувала на той час 78 відсотків транзиту газу до Європи і Туреччини. Тому Росія вирішила прибрати цей останній бастіон до своїх рук.) Проте поставити Україну на коліна, спровокувати техногенну катастрофу РФ не вдалося завдяки вмілим і організованим діям фахівців ДК «Укртрансгаз» і НАК «Нафтогаз України».

Цей урок для України навчив, що треба не на словах, а на ділі забезпечити енергетичну безпеку держави і перестати бути розмінною монетою в руках  агресора. Після двох газових війн, які вдалося припинити шляхом поступок РФ, сподіватися на довгостроковий мир марно. Насамкінець ми відмовилися від прямих поставок газу з РФ. Однак Європа фактично «здалася» на російські провокації, почала грати за московськими правилами, пожертвувала Україною заради себе і дала добро на будівництво північних газових потоків в обхід України. Тим паче що в раді директорів «Газпрому» засідає екс-канцлер Німеччини Герхард Шредер.
Україні в жодному разі не можна поновлювати поставок газу з РФ, щоб знову не потрапити в енергетичну залежність від північного агресора. Але сьогодні ми знову, заради вигоди деяких бізнесменів закуповуємо електроенергію з РФ і Білорусі за наявності своїх потужностей. Ми можемо самі продавати електроенергію в Європу.

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma