Enigma Enigma

Dario

2020-08-03 11:44:31 eye-2 421   — comment 0

Як Росія, прикриваючись пандемією, продовжує свою інформаційну та військову агресію

РФ намагається використати складну ситуацію, що склалася у світі на тлі пандемії, для досягнення своїх геополітичних цілей. При цьому прагне підірвати консолідовану позицію країн Заходу щодо санкцій та посіяти паніку і небезпечні фейки серед населення України, щоб спричинити хаос і дестабілізацію.

Пропаганда та дезінформація – це далеко не єдиний інструмент агресивної зовнішньої політики Кремля. Москва також намагається зірвати розробку вакцин від COVID-19 та викрасти матеріали досліджень. Так, російські хакери намагалися вкрасти дослідження, які стосуються вакцин і лікування COVID-19 з академічних і фармацевтичних установ по всьому світу. У скоординованій заяві Великої Британії, США та Канади в якості виконавців атак вказують хакерське угруповання APT29 також відоме як Cozy Bear, яке діє під керівництвом російських спецслужб.

Цікаво, що робочий офіс хакерського угруповання знаходився в будівлі університету неподалік Червоної площі у Москві. Склад угрупування не сталий і в нього зазвичай входить до десяти осіб. Це можна пояснити тим, що російські спецслужби залучають до цієї специфічної роботи різних фахівців комп’ютерних систем, ймовірно збираючи таланти серед тих, кого затримали за правопорушення у сфері кібербезпеки.

Річниця трагедії MH17

Російські хакери з підконтрольних Кремлю угруповань також активно намагалися завадити слідству у справі розслідування трагедії рейсу MH17, річниця якої припадає на 17 липня. Ця тема також є критично важливою та всі ці роки навколо неї РФ намагалася зробити непроглядну «димову завісу» з фейків та брехні. Але Захід терпляче та послідовно вивчав факти і докази. І у шосту річницю теракту, який був зроблений за наказом вищого російського військового керівництва стався 17 липня 2014 в небі над окупованою частиною українського Донбасу, ЄС закликав РФ визнати свою відповідальність за цей злочин.

Міжнародна волонтерська спільнота InformNapalm за шість років своєї діяльності також доклала максимум зусиль, щоб зібрати та перекласти іноземними мовами інформацію, яка доводить безпосередню роль Росії, її зброї та кадрових військовослужбовців у трагедії MH17.

У 2019 році Міжнародна спільна слідча група (JIT), яка проводить розслідування катастрофи рейсу МН17 на Донбасі, опублікувала записи перехоплених розмов, які вели лідери російських терористів і високопоставлені російські чиновники та військові. У своїх матеріалах JIT також зробила посилання на матеріали SurkovLeaks, оприлюднені на сайті InformNapalm ще у 2016 році.

10 липня 2020 також стало відомо про рішення Королівства Нідерландів подати судовий позов проти РФ до Європейського суду з прав людини за збиття пасажирського боїнгу рейсу MH17.

Звісно, марно очікувати, що Кремль, державною політикою якого вже багато років є тотальна брехня на міжнародному рівні та в глобальних масштабах, раптом визнає свою провину. Але ці консолідовані заяви країн Заходу і щодо теми «кібер» COVID-19 і щодо відповідальності за катастрофу MH17 стають черговим приводом для посилення санкцій та міжнародної ізоляції РФ. Зрозуміло, що «своя сорочка ближче до тіла» і на таких простих прикладах безпосередніх агресивних дій РФ у країнах Європи політикам простіше пояснити для своїх громадян чому їх країни мають докладати зусиль та нести додаткові витрати для підтримки України та посилення санкцій проти найбільшої країни світу. Україна завдяки українським військовим і активній патріотичній частині суспільства залишається на східному кордоні ЄС як останній форпост. Це «остання барикада», що стримує військову агресію Росії та не дозволяє Кремлю за його сценарієм закрити українське питання і перейти до більш активних агресивних дій проти інших держав. І ця проста абетка протидії гібридній війні зрозуміла не кожному, але більшість світу знає про небезпеку COVID-19 та про катастрофу MH17.

Російська військова агресія на сході України

І поки медики всього світу залишаються на передовій у боротьбі з пандемією COVID-19 та також, на жаль, інколи стають її жертвами, українські медики стикаються і з іншою загрозою - підступними діями найманців та збройних формувань Російської Федерації.

13 липня у зоні бойових дій на Донбасі під час евакуації пораненого українського воїна загинув військовий медик Микола Ільїн з позивним «Естонець». Медика після підтвердження режиму припинення вогню, цинічно і підступно обстріляли російські збройні формування під час узгодженої з представниками ОБСЄ та СЦКК евакуації. На сайті білоруської редакції InformNapalm вийшов матеріал, який розповів цікаву долю цього захисника України, яка тісно пов’язана і з Білоруссю, і з Естонією – країнами, які РФ розглядає як свої потенційні жертви. Як виявилось, Микола Ільїн народився у Білорусі, через політичні репресії режиму став політемігрантом та переїхав до Естонії, де отримав громадянство. Після початку агресії Росії на Донбасі приїхав в Україну і записався в добровольці. Він служив у 35-й окремій бригаді морської піхоти України в якості військового медика.

Підступне вбивство військового медика та інших українських військових на Донбасі за останні дні також не залишилось поза увагою європейської спільноти. Речниця ЄС із закордонних справ та політики безпеки Набіла Массралі закликала РФ взяти відповідальність та вплинути на підконтрольні Кремлю збройні формування для деескалації ситуації на сході України.

13 липня волонтери InformNapalm також опублікували деталізовані розвідувально-аналітичні дані про збройні формування та підрозділи, що входять до складу 1-го та 2-го Армійського Корпусів РФ на Донбасі. А 16 липня виклали дослідження з відеофіксацією російського багатоцільового бронеавтомобіля «Тигр» з комплексу аеророзвідки МК-БЛА-01, який використовується ЗС РФ для спеціальних операцій у зоні бойових дій на Донбасі.

Фіксація сучасних зразків техніки та деталізоване розкриття структури армійських корпусів вказує, що РФ не виконує свої зобов’язання згідно Мінських протоколів по виведенню з території України свого озброєння та підконтрольних збройних формувань.

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma