Enigma Enigma

Интересности

2021-11-26 13:24:35 eye-2 3950   — comment 0

Як відбувається розірвання шлюбу в судовому порядку та що для цього потрібно

Реєстрація розірвання шлюбу на державному рівні проводиться органами РАЦСу на законних підставах. У цьому випадку шлюб вважається припиненим у той же день. Приходячи до управління реєстрації документів цивільного стану, подружжя, що бажає розлучитися, повинне подати письмову заяву та відповідні документи. На розгляд заяви органам надається до 1 місяця.

У разі розірвання шлюбу в судовому порядку строк дії шлюбу припиняється у той же день після прийняття відповідного рішення органами судової влади. Тоді документ про розірвання шлюбу подружжя не отримує.

У законодавстві України існують певні умови, при яких подружжя не може розлучитися через органи реєстрації актів цивільного стану. Коли розлучення через РАЦС неможливе, тоді необхідно йти до суду із заявою про бажання припинення союзу:

● Наявність у подружжя спільних дітей (при цьому чоловік і дружина обопільно вирішили питання про розлучення).

● Запит на розлучення вчинений лише одним із подружжя.

У випадку, коли у шлюбі не присутні діти, подружжя визначається із питаннями майна та доходів і подає певний перелік документів, що стосується цього.

Якщо діти все ж є, то чоловік із дружиною мають вирішити проблеми, пов'язані з їх утриманням та проживанням. Серед обов'язкових документів, засвідчених у нотаріуса, є заява до суду та договір про сплату аліментів, виховання та піклування про дітей.

Усі ці питання вирішуються у подружжі між собою, а послугами Гіду можна користуватися уже при поданні заяви про розірвання шлюбу.

Документи, необхідні для розірвання шлюбу у судовому порядку

Для процедури розлучення подружжя готує пакет певних документів, що знадобляться при офіційному оформленні процедури:

● позов про бажання розірвання шлюбу, у якому немає спільних дітей;

● чек про сплату податку державі за обслуговування в органах виконавчої влади;

● паспорт та ідентифікаційний код;

● свідоцтво про шлюб;

● копія рішення суду про розірвання союзу.

Як користуватися послугою

Замовити послугу можна онлайн на сайті Мін’юсту, що значно економить час. Або ж слід особисто завітати до органів місцевого самоврядування. Для замовлення послуги може звернутися лише фізична особа, що є цілком логічним.

Для ретельного ознайомлення з порядком отримання послуги можна отримати всю необхідну інформацію на онлайн-порталі Гід з державних послуг. Гід має зручний інтерфейс, тому розібратися у ньому буде нескладно: всі дані структуровані у меню.

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma