Enigma Enigma

Дарія Марущак

2019-09-10 12:47:07 eye-2 3399   — comment 0

Як знайти цікаву роботу: сайти, нетворкінг та інші способи

Пошук роботи - непростий процес, який може тривати довгі місяці. Що потрібно знати і що підготувати щоб віднайти цікаву роботу? Розповідаємо у статті.

1. Уявіть ідеальне місце роботи
Тільки ви знаєте, яке місце роботи ви бажаєте і чому теперішнє вас не влаштовує. Дайте чесну відповідь на декілька запитань:

  •     Які обов'язки вам цікаво було б виконувати?
  •     В якій компанії ви хочете працювати - невеликій або великій?
  •     Яка корпоративна культура вам до душі?
  •     Що вас мотивує і демотивує?

Відповівши на ці питання, ви автоматично звузите коло пошуку, не звертатимете уваги на вакансії які не відповідають вашим очікуванням, і зможете відповісти і собі, і рекрутерам де і ким хочете працювати. Таких кандидатів цінують рекрутери і потенційні роботодавці - з ними просто спілкуватися і  працювати.

2. Визначте, в якій сфері ви хочете розвиватися

Дайте відповідь за запитання: чи будете ви працювати в тій же сфері або ж кардинально зміните сферу діяльності?

Потенційні роботодавці чекають визначеності від кандидатів. Їм важливо знати, затримається чи співробітник в компанії надовго, чи дійсно це те, чого він хоче. Тому спочатку поясніть  своє рішення собі, а потім обґрунтуйте його на співбесіді. І уникайте фрази «Хочу спробувати, мені цікаво».

3. Не відкладайте пошук роботи на потім

Якщо відчуваєте, що прийшов час змінювати роботу, не тягніть і не шукайте відмовки. Пошук роботи зазвичай трудомісткий процес, який може займати  три місяці і більше. 
Найпопулярнішими сезонами для пошуку роботи  залишаються осінь і весна. В цей час зростає і кількість вакансій, і активність претендентів.

4. Оновіть резюме

Проаналізуйте своє резюме, додайте актуальну інформацію про попередні місця роботи, отримані навички. Ніхто краще за вас не знає всі ваші переваги. У вас буде можливість презентувати себе на співбесіді, але завдання номер один - зробити так, щоб вас помітили і виділили з широкого кола претендентів.
Готуйте резюме окремо під кожну компанію яка вас зацікавила. Не забувайте, що резюме повинно бути інформативним і, при цьому, легким для сприйняття.

5. Використовуйте спеціалізовані сайти

Додайте резюме на спеціалізовані сайти для пошуку роботи, на них завжди достатньо вакансій на різноманітні посади. Майже всі великі міжнародні компанії публікують відкриті вакансії на подібних ресурсах.
В оголошеннях ви відразу ознайомитесь із списком передбачуваних обов'язків, вимог і заробітньою платнею. Це допоможе визначитись із привабливістю вакансії і її актуальністю для вас.

6. Не забувайте про нетворкінг

Нетворкінг - це ще один популярний спосіб, до якого вдаються багато з тих, хто вирішив змінити роботу, - пошук відповідного місця через друзів і знайомих. Іноді вони дійсно можуть порадити, куди звернутися, або порекомендувати вас на вакансію. Тому не соромтеся розповідати про те, що ви шукаєте роботу, на дружніх зустрічах або професійних заходах вашої галузі. Більше про мистецтво взаємодії з іншими можна прочитати за посиланням :)

7. Використовуйте соціальні мережі

Слідкуйте за сторінками компаній які вас цікавлять в соціальних мережах. Часто саме там можна віднайти вакансію мрії.
Підпишіться на спеціалізовані спільноти у вашій професійній сфері - часто рекрутери шукають нових співробітників саме там. Не соромтеся коментувати пости компанії, так ви зможете залучити до себе увагу.

8. Подумайте про додаткові можливості
Під час пошуку роботи можна не тільки знайти вакансію мрії, але і подумати про свій кар'єрний розвиток. Співбесіда - двосторонній процес, використовуйте цю можливість аби дізнатися більше про свою індустрію, зрозуміти, які компетенції зараз  актуальні і що цінують роботодавці в експертах вашого напряму.

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma