Enigma Enigma

Ukrainian Military Honour

2019-12-22 11:41:03 eye-2 3754   — comment 0

Захоплення України більшовицькими окупантами

В ніч з 21 на 22 грудня 1917 року, до Харкова з Москви прибули банди московської комуни на чолі з Рудольфом Сіверсом і Ніколаєм Ховріним. Більше 1000 багнетів, близько 100 шабель при 14 кулеметах, 6 гарматах, 3 панцерниках, 9 мотоциклах і 14 велосипедах. Так почалася агресія Москви.

Командувачем військ, що діяли в цьому напрямку, було призначено Володимира Антонова-Овсієнка і формально вони мали діяти проти донських козацьких, білогвардійських формувань та "їхніх посібників". І хоч УНР в наказі Лєніна не згадувалася, але на підставі його ультиматуму від 17 грудня і відповіді на нього Центральної Ради було зрозуміло, що під "посібниками" малася на увазі саме УНР.

Підтвердження цьому не забарилося. В ніч з 22 на 23 грудня банда Сіверса оточила касарні 29-го панцерного відділення, що формально належало до військ УНР, і зажадала складання ним зброї. 2-й Український та Чигиринський полки військ УНР не надали жодної підтримки панцерному відділенню, яке звернулося до них по допомогу. Тож відділення склало зброю і 4 панцерники, що перебували на його озброєнні, дісталися ворогові.

Тим часом 21 грудня до Харкова з Києва прибули 124 делегати-комуністи, що перед цим взяли участь в роботі Всеукраїнського З'їзду Рад. Вони залишили його на знак протесту проти рішень на підтримку дій Центральної Ради супроти московської комуни і запропонували харківсько-криворозькій комуністичній організації, очолюваній Фьодором Серґєєвим, (Артьомом) співпрацю проти УНР, але той і слухать не бажав, бо не вважав харківсько-криворозький регіон частиною України і створював свою "донєцко-кріворожскую рєспубліку".

Київській делегації 
було запропоновано оселитися в камерах місцевої тюрми, а 22 грудня у Харкові розпочав роботу з'їзд комуністів харківського й донецького регіонів.

Проте у Москві було вирішено використати харківсько-донецький регіон для прикриття своєї агресії проти УНР, щоб у відкриту не виступати проти права націй на самовизначення, визнання якого Лєнін на словах декларував. Тож Артьому було зроблено відповідну промивку мізків і 24 грудня комуністичний з'їзд у Харкові вже продовжувався як всеукраїнський і був проголошений "1-м всеукраїнським з'їздом рад". А вже 25 грудня він проголосив УНР "совєтскую". 

Тепер агресію Москви проти УНР можна було представляти як внутрішній конфлікт в самій Україні.
_______________________________________

Невідомі факти про українську військову звитягу:
Telegram: https://t.me/militaryhonor
FB: https://www.facebook.com/Ukrainian-military-honour-286315058902407/
Instagram: http://instagram.com/ukrainian.military.honour
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCDYHoZJCSTPqwSPxpV9jftQ

Картка допомоги для UMH:
4149 6293 1147 5602 (Ольга Стульківська)

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma