Enigma Enigma

Володимир Селезньов

2018-11-11 00:26:07 eye-2 3717   — comment 1

Заокеанський батько "Бурана"

Росіяни дуже пишаються досягненнями в сфері ракетної техніки і космонавтики ще з радянських часів. Проте насправді перша радянська ракета Р-1 була точнісінькою копією німецької V-2 (Фау-2), зразок якої разом з усією технічною документацією та обладнанням дістався совєтам після захоплення ракетного центру Третього рейху під Пенемюнде у 1945 році. Уся радянська ракетно-космічна техніка починалася саме з копіювання німецької «Фрау Фау».

Однак на цьому радянський ракетно-космічний плагіат не закінчився. Тридцять років тому, 15 листопада 1988 року в Радянському Союзі з космодрому Байко­нур був запущений космічний корабель багаторазового використан­ня «Буран». І, як зазвичай, ця подія відразу ж була проголошена видат­ним досягненням радянської космонавтики.

Однак насправді «Буран» розробляли під впливом американських зразків, легендарних «космічних човників». Кораблі багаторазового викори­стання «Спейс-Шаттл» (спочатку їх було побудовано чотири) проек­тувалися в рамках програми NASA «Космічна транспортна система», і перший човник уперше стартував 12 квітня 1981 року – до 20-річчя польоту Ю. Ґаґаріна. Саме цю дату і треба вважати відправною точ­кою радянського «Бурана».

Шаттл був дітищем холодної війни, точніше – амбітної програми «Стратегічна оборонна ініціатива» (СОІ), завданням якої було ство­рення системи протидії радянським міжконтинентальним ракетам. Колосальний розмах проекту СОІ призвів до того, що його охрестили «зоряними війнами».

Розробка шаттла не залишилася непоміченою і в СРСР. У мізках радянських воєначальників багаторазовий корабель постав чимось на кшталт суперзброї, здатної завдати ядерного удару з космічних глибин, хоча насправді корабель створювався лише для доставки на орбіту елементів системи протиракетної оборони. Ідея використову­вати шаттл як орбітальний ракетоносець справді звучала, проте аме­риканці відмовилися від неї ще до першого запуску корабля.

У СРСР побоювалися також, що шаттли можуть бути використані для викрадення радянських космічних апаратів. Побоювання були безпідставні: шаттл справді мав на борту великого маніпулятора, а вантажний відсік легко вміщував навіть великі космічні супутники. Проте в плани американців викрадення радянських супутників, оче­видно, не входило через свою безглуздість. Як можна було б пояснити подібні дії міжнародному співтовариству?

Проте в Радянському Союзі почали замислюватися над альтерна­тивою заокеанського винаходу. Радянський корабель мав слугувати і мирним цілям: його могли використовувати для проведення нау­кових робіт, доставки вантажів на орбіту та їх повернення на Землю. Однак головним призначенням «Бурана» було виконання військових завдань. Його бачили головним елементом космічної бойової систе­ми, розрахованої як на протидію можливій агресії з боку США, так і на нанесення контрударів.

У середині 1980-х років в СРСР були розроблені бойові орбіталь­ні апарати «Скіф» і «Каскад». Виведення на орбіту їх розглядалося як одне з головних завдань космічної програми по «Бурану». Бойові сис­теми мали знищувати балістичні ракети і військові космічні апарати США лазерною або ракетною зброєю. Для знищення ж цілей на Землі планували використовувати орбітальні головні частини міжконти­нентальної балістичної ракети розробки КБ «Південне», які б розмі­щувалися на борту «Бурана». Бойовий блок мав термоядерний заряд потужністю 5 мегатонн. Усього «Буран» міг узяти на борт до п’ятнад­цяти таких блоків.

Проте за наявності всіх цих планів до часу першого польоту ко­рабля у радянських конструкторів не існувало якогось чіткого розу­міння його бойових завдань. Не було єдності й у керівників країни, серед яких були як прибічники, так і затяті противники створення «Бурана». Однак провідний розробник «Бурана» Г. Лозино-Лозинський з самого початку підтримував концепцію кораблів багаторазового викори­стання. Свою роль у появі «Бурана» зіграла також позиція тодішнього міністра оборони Д. Устінова, який бачив у шаттлах загрозу для СРСР і вимагав гідної відповіді на американську програму.

Саме страх перед «новою космічною зброєю» змусив радянське ке­рівництво піти по шляху заокеанських конкурентів. Від самого почат­ку корабель замислювався не стільки альтернативою, скільки точною копією шаттла. Креслення американського корабля розвідка СРСР здобула ще в середині 1970-х років і радянським конструкторам зали­шалося лише пристосувати його до умов вітчизняної промисловості. Щоправда, інженерам довелося зіткнутися із серйозною пробле­мою – СРСР не мав силової установки, яка б за своїми характеристи­ками дорівнювала американській. Радянські двигуни виявилися біль­шими, важчими і мали меншу тягу. Тому конструкцію радянського корабля довелося дещо змінити у бік зменшення маси.

Доля «Бурана» від самого початку була непростою, а розвал СРСР тільки погіршив наявні труднощі. У 2002 році «Буран», що зробив перший і єдиний космічний політ, загинув при обваленні даху одного з корпусів космодрому «Байконур».

Детальніше про «здобутки» росіян у техніці, науці, культурі тощо, а також про начебто «тисячолітні» російські бренди можна дізнатися в книжці Кремлівський плагіат. Від «шапки» Мономаха до кепки Ілліча.

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma