Enigma Enigma

Влад Волошин

2021-09-14 13:58:02 eye-2 4225   — comment 0

«Запад 2021» чи «Напад 2021».

З 10 вересня на полігонах Російської Федерації та Республіки Білорусь розпочалась активна фаза масштабних військових маневрів «Запад-2021». Офіційно задекларовано, що навчання пройдуть на 14 військових полігонах (9 російських та 5 білоруських), а також в акваторії Балтійського моря. В них беруть участь 200 тисяч військовослужбовців, задіяно близько 760 одиниць техніки, з яких 290 танків, 240 гармат, реактивних систем залпового вогню і мінометів, а також 80 літаків та 15 кораблів.

 

Виключно оборонний задум.

Ще перед початком навчань Росія і Білорусь офіційно заявили, що в основі їх лежить сценарій виключно відбиття зовнішньої агресії, тобто цілком оборонний характер. Озвучуючи місяць тому на брифінгу задум маневрів, Начальник Генштабу ЗС- перший заступник міністра оборони Білорусі  Віктор Гулєвіч зазначив, що під час його складання «був використаний один з можливих варіантів розвитку військово-політичної обстановки, яка передбачає загострення міжнародних протиріч до рівня, здатного привести до дестабілізації обстановки в регіоні і розв'язання агресії проти Союзної держави».

https://www.belta.by/society/view/v-osnove-uchenija-zapad-2021-lezhit-stsenarij-razvjazyvanija-agressii-protiv-sojuznogo-gosudarstva-453929-2021/

Тобто, на Союзну державу хтось має здійснити напад, і його будуть відбивати спільні 200-тисячні угрупування (дуже сумніваюсь, що в світі знайдеться такий «агресор», який здійснить напад на Росію і Білорусь, враховуючи їхню спільну військову потужність – авт.).

За легендою навчань, території ворогуючих сторін і державні кордони визначені умовно. З одного боку, «Північні», які представляють таку собі Союзну державу, до якої увійшла «Республіка Полісся» та «Центральна Федерація» (визначити не важко, хто зашифрований під цими назвами- авт.). А з іншого боку, «Західні» - коаліція (зацікавлених у агресії проти СД – авт.) держав, під назвами «Няріс», «Помор'я» і «Полярна Республіка», а також «міжнародні терористичні організації». Тут теж є доволі прозорий натяк на тих, кого в Союзній державі вважають противником – сусідів Білорусі (чи то Республіки Полісся) Польщу і Литву, а також Північноатлантичний альянс, в якому ці держави перебувають.

Також «ворогом» на маневрах є «міжнародні терористичні організації». Саме через їхню діяльність зростає кількість місцевих незаконних збройних формувань і сепаратистських угрупувань. Усе це спричинило кризову ситуацію і наростання конфлікту. При цьому організації мають зовнішню підтримку. Про них йтиметься далі.

А загалом, за легендою «Запад 2021», головною причиною загострення обстановки є прагнення «Західних» дестабілізувати обстановку на території Республіки Поліссі і домогтися погіршення відносин між суб'єктами Союзної держави, змінити політичне керівництво в Республіці і приєднати її західні області до Нярис. Однак, не досягнувши своїх цілей і не зумівши ініціювати внутрішній збройний конфлікт в «Поліссі», «Західні» стали реалізовувати більш радикальні заходи і вдалися до агресії проти Союзної держави.

У свою чергу Республіка Полісся і Центральна Федерація, «спираючись на загальнонаціональні норми міжнародного права», прагнуть забезпечити стабільність в регіоні, зберегти свою територіальну цілісність і незалежність. Для цього вони мають виконати «комплекс заходів» із застосуванням РУВ (С) – регіонального угрупування військ (сил), який буде адекватним рівню військової загрози.

 

Загрози для сусідів.

Саме такий сценарій навчань, і він дійсно виглядає як  «оборонний» і «адекватний». Але тут дещо бентежать інші факти. Зокрема, які події відбуваються далі після подібних «западів» і «кавказів». Попередні масштабні маневри із серії «Запад» проходили ще у 2017 році. Концентрація великої кількості російських військ в центрі Європи становила потенційну загрозу для багатьох європейських країн, адже ніхто не забував російські військові навчання в 2008 і 2014 роках, і їхні наслідки.

В 2008 році агресія РФ проти Грузії безпосередньо розпочалася після тодішніх маневрів «Кавказ2008». Завданням Кремля була провокація Тбілісі і концентрація військ біля кордонів, яку провели під виглядом навчань. Захоплення українського Криму і Донбасу в 2014 році теж відбувалось під прикриттям військових маневрів російської армії, які вона проводила на південно-західному і чорноморському напрямках.

Але в 2017 році жодних агресій проти сусідів не сталось, і це залишило в руках російського президента Путіна «козир непередбачуваності» при проведенні військових маневрів, а також не відкрило його справжні плани на Білорусь. В наступні роки російські військові відпрацьовували свої стратегічні дії в інших регіонах РФ: «Восток-2018», «Центр-2019» та «Кавказ-2020».

До речі, торішні стратегічні командно-штабні навчання«Кавказ-2020», які охоплювали території Південного військового округу, а також райони Чорного і Каспійського морів, деякі військові експерти пов'язували «Кавказ-2020» із загостренням конфлікту в Нагірному Карабасі, яке почалося відразу після завершення навчань.

І ось 2021 рік, Росія (бо фактично вона задіяла переважну кількість сил і засобів) знову повернулась на захід, Союзна держава звідти відчула для себе серйозну небезпеку. За задумом навчань «Запад2021», Польща і Литва є сьогодні одними з головних ворогів, хоча ще рік тому були другорядними політичними противниками Москви і Мінська.

«Минулого 2020 року і Варшава і Вільнюс, проявили твердість у стосунках з диктаторами - лідерами Росії і Білорусі, і тому стали їхніми ворогами», -  розповідає видання Ліга НЕТ. - Одним із свідчень цього є інцидент з близькосхідними нелегалами: по-перше, очевидно, що рішення про проведення операції Лукашенко прийняв не самостійно. Без схвалення проекту з боку Кремля білоруський диктатор так би не вчинив; по-друге, Лукашенко де-факто оголосив Заходу війну, тому нелегали стали зброєю в його руках, а сама операція є відвертою гібридною агресією».

https://www.liga.net/world/opinion/zapad-2021-kak-putin-i-lukashenko-gotovyatsya-zahvatyvat-ukrainu-i-strany-nato

Тут також варто згадати і про постійні порушення повітряних кордонів російськими військовими літаками, або недавній інцидент з британським кораблем в Чорному морі. Все це схоже на те, що Росія випробовує Захід щоб виявити, так звані, «червоні лінії» - межу, яку не слід переступати. Це і є безпосередня загроза для всіх сусідів Росії. Навіть тих, які є членами НАТО. Ця загроза полягає в непередбачуваності. Під час навчань може статися будь-що. І про це інформовані в Альянсі. Об'єднаний підрозділ розвідки і безпеки НАТО в спеціальній доповіді для уряду Польщі стверджує, що в ході навчань білоруські загони можуть вторгнутися на кілька кілометрів углиб території Литви. Ризик провокації також існує і на кордоні з Польщею.

 

За даними розвідки НАТО, такі дії можуть бути зроблені Путіним для «перевірки Заходу» і виявлення можливої ​​реакції. У зв'язку з цим Польща вже ввела режим надзвичайного стану на кордоні з Білоруссю.

 

«Білоруська» фаза і нові тенденції дій військ на «Западі».

Щодо самих навчань, Вони проходили раз на два роки в Білорусі і РФ, і їх поєднували з маневрами Колективних сил оперативного реагування (КСОР) країн-учасниць ОДКБ. «Запад2021» складається з двох фаз. Перша з них – «білоруська».

МО Республіки Білорусь офіційно повідомило, що для відпрацювання завдань в межах маневрів на території Білорусі задіяні: 230 загальновійськовий полігон «Обуз-Лесновський», 174 навчальний полігон ВПС і військ ППО «Доманівський», 210 авіаційний полігон «Ружанський» і полігон «Брестський».

Саме ця фаза навчань націлена на відпрацювання захисту Союзної держави РФ і РБ. Але до теперішніх маневрів, як визнають військові експерти, залучено навіть менше особового складу і техніки, ніж чотири роки тому на маневрах «Запад 2017». За даними МО Республіки Білорусь участь в навчаннях на її території взяли близько 12 800 чоловік, в тому числі 2,5 тис. осіб - російські військовослужбовці і 50 казахстанських військовослужбовців зі складу КСОР ОДКБ.

Крім того було задіяно 350 одиниць бронетанкової техніки: близько 140 танків, близько 110 одиниць артилерії і РСЗВ, а також більше 30 літаків і вертольотів. Тобто, із заявленої на навчання «Зпапад2021» кількості сил і засобів, лише невеликий відсоток тренується відбивати агресію проти Союзної держави. Виходить, що решта військ (180 тисяч осіб), мають інші плани і сценарії навчань, і тренуватимуться на російських полігонах.

За офіційними даними, в Росії основна частина маневрів буде проводитись на полігонах «Кирилівський», «Струги Червоні», «Муліно», «Погоново», «Хмелівка», «Правдинський», «Добровольський», «Дорогобуж», «Вольський».

Реалізуючи подібну схему проведення військових навчань, Росія намагається обійти норми, так званого «Віденського документа», (міжнародної угоди про підвищення заходів транспарентності і відкритості армій - авт.).

Готуючи «свою» фазу навчань, Білорусь провела низку інформаційних заходів, щодо «Запад2021», на яких інформувала ОБСЄ про терміни і параметри спільних стратегічних навчань (ССУ). Незважаючи на те, що відповідно до Віденського документу, запрошення спостерігачів на ці навчання не є обов'язковим, Республіка Білорусь «з метою підвищення заходів транспарентності і відкритості на добровільних засадах» з дотриманням принципу паритету, запросила в якості спостерігачів представників Литовської Республіки та Центру щодо запобігання конфліктів ОБСЄ» - повідомило МО Білорусі.

https://exercise.mil.by/detail.php?ID=139676

Запрошення для участі в спостереженні за навчаннями були також направлені представникам ряду держав і міжнародних організацій (ООН, Міжнародний комітет Червоного Хреста), представникам військово-дипломатичного корпусу іноземних держав, акредитованих при посольствах своїх країн в Білорусі. Крім того, для висвітлення в засобах масової інформації активної фази ССУ «Запад 2021»  були акредитовані близько 60 представників ЗМІ, з них 23 іноземних.

Росія ж, як завжди в таких випадках, намагається приховати свою військову діяльність, і навіть в даній ситуації «розсіює» кількість учасників і місця проведення різних етапів навчань, навмисно, щоб не звітувати перед світовою громадськістю, заявляє меншу від реальної кількість сил і засобів.

До другої частини «Запада 2021», яка проходить на території Росії - приєднались військові з восьми держав - Вірменії, Казахстану, Таджикистану, Індії, Киргизстану, Монголії, Сербії та Шрі-Ланки. Прес-служба Західного військового округу РФ повідомила про прибуття 500 військових з інших країн. Крім них Збройні сили (ЗС) Китаю, В'єтнаму, М'янми, Пакистану та Узбекистану відрядили спостерігачів.

«Росія проводить масштабну демонстрацію всіх своїх сил і боєздатних частин, розташованих уздовж західного кордону»,  - розповідає видання Deutsche Welle. І уточнює, що формат «Запада» змінився: «Навчання, на які перш Мінськ міг впливати, тепер перетворюються в ширму для величезного російського військового шоу»

https://www.dw.com/ru/%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D0%B4-2021-%D0%B2%D0%BE%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D1%8B%D0%B5-%D1%83%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B8-%D0%B0-%D1%86%D0%B5%D0%BB%D0%B8-%D1%83-%D1%80%D1%84-%D0%B8-%D0%B1%D0%B5%D0%BB%D0%B0%D1%80%D1%83%D1%81%D0%B8-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BD%D1%8B%D0%B5/a-59042819

Командувач військами Західного військового округу РФ Олександр Журавльов повідомив, що під час «Западу 2021» буде відпрацьовуватися приховане розгортання військ, А також тестуватися спільна робота підрозділів військової поліції, військ радіаційного, хімічного і біологічного захисту та матеріально-технічного забезпечення. Тут дуже мало від «оборонних» дій.

https://topwar.ru/183925-rossija-otrabotaet-skrytoe-razvertyvanie-vojsk-na-uchenijah-zapad-2021.html

Крім того, особливу увагу на маневрах приділятимуть нестандартним діям батальйонних тактичних груп при відбитті повітряних і наземних ударів. Російська армія поступово імплементує в регулярні війська досвід, отриманий під час останніх військових конфліктів в Сирії і Україні. Тобто, генерал вже навіть не приховує, що російська армія має досвід дій в Україні, де їй довелось, відбивати удари. На даних навчаннях, за словами командувача ЗахВО, головна увага буде приділятись радіоелектронній боротьбі проти безпілотників і відпрацюванню методів ведення нелінійної війни.

 

Загрози для України.

Для України «Запад 2021» теж несе кілька доволі серйозних загроз. Хоч Росія цього офіційно не визнає, але між нами вже восьмий рік триває війна і точаться бойові дії різної інтенсивності. Після певних подій у Білорусі, невизнаний її президент Лукашенко відверто вороже ставиться до України і погрожує російським озброєнням, яке планує розмістити поблизу українсько-білоруського кордону. 

Навіть в легенді навчань «Запад2021» (протидія «терористам, які мають зовнішню підтримку») співзвучна з претензіями Москви і Мінська на адресу Києва. Російські спецслужби на найвищому рівні постійно заявляють, що на території нашої країни нібито діють табори з підготовки терористів і диверсантів, яких засилають до окупованого Крим і на територію РФ. А нещодавно, буквальноза місяць до початку навчань, вже Лукашенко публічно звинуватив президента України Володимира Зеленського в підготовці бойовиків і перекидання зброї до Білорусі.

Тобто відпрацювання на навчаннях дій щодо «боротьби з міжнародними терористами», Росія цілком вірогідно може здійснити агресію проти нашої держави, виправдовуючи свої дії «владнанням кризової ситуації». Саме так свого часу в 2008 вона вчинила в Грузії.

Про різні ексцеси, які можуть статися під час навчань, вже йшлося вище. Усі пам’ятають російських десантників, які влітку 2014 року «випадково заблудились» на українському Донбасі. Росія дуже полюбляє подібні підлі і підступні «гібридні» методи. Враховуючи чергове загострення в зоні проведення ООС, можливі російські провокації є дуже небезпечними.

Інший момент, який стосується окупованих територій Донбасу і Луганщини це те, що Росія відмовилась продовжувати мандат спостерігачам ОБСЄ на КПП «Донецьк» і «Гуково». Тепер за бажання, Москва взагалі безконтрольно може перекидати будь-яку кількість озброєння, бойової техніки і особового складу для воєнних дій проти України. Тобто, озброєння, яке виводитиметься після навчань з Білорусі, може цілком опинитись на непідконтрольних Україні територіях.

Зараз тривають процеси, які можна назвати «поглинанням Росією Білорусі», Президент Росії Володимир Путін і Олександр Лукашенко мають найближчим часом схвалити пакет «дорожніх карт» щодо інтеграції Білорусі та РФ. Після того, як буде створений «єдиний оборонний простір», цілком можливо, що частина російських військ після навчань залишитися на території Білорусі. Москва вже давно намагається заснувати тут свої військові бази, розмістити літаки чи відкрити спільні «тренувальні центри».

Тож ж північного напрямку у нас теж ворог. Знаючи підлість і підступність Росії, ми маємо бути завжди готові до рішучих дій із захисту своєї Вітчизни.

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma