Enigma Enigma

Андрій Гончарук

2024-05-03 05:35:25 eye-2 4644   — comment 0

Зашквари у Галицькій окружній прокуратурі міста Львова у воєнний час

24 квітня 2024 року Кваліфікаційно-дисциплінарною комісією прокурорів на порядку денному було заплановано розглянути клопотання про відсторонення від посади керівника Галицької окружної прокуратури міста Львова Львівської області Ольшанецького Ігора Володимировича у дисциплінарному провадженні № 07/3/2-88дс-17дп-24 за дисциплінарною скаргою прокурора цієї ж прокуратури Мартинишин М.Р. (https://kdkp.gov.ua/meeting/2024/04/24).  Погодьтесь подія доволі неординарна.

Однак, рішення про відсторонення прийнято не було, тому що, за наявною інформацію, Ольшанецький І.В. умисно, чи то за порадою покровителів, «сховався» 24.04.2024 від КДКП у відрядженні закордоном. Тому, розгляд вказаного питання КДКП перенесено ймовірно на наступне засідання  яке заплановано ніби то на 08.05.2024. Яким чином виїхав керівник окружної прокуратури в час війни за кордон за наявності заборони на виїзд для усіх прокурорів, залишається лише здогадуватися.

Відомо, що прокурорка Мартинишин Марія звернулася за захистом до Кваліфікаційно--дисциплінарної комісії прокурорів, а також до Офісу Генерального прокурора, а саме до відповідної комісії яка розглядає питання щодо належного виконання прокурором який обіймає адмінпосаду посадових обов’язків, саме через її переслідування та мобінг з боку Ольшанецького Ігоря та, на той час його довіреної особи, - першого заступника  керівника Пацюркевича Олександра Вікторовича.

Серед прокурорів Львівської області підтверджують, що мобінг скаржниці зі сторони Ольшанецького І.В. розпочався після того, як вона викрила тривалі позаслужбові відносини з ознаками корупції його першого заступника Пацюркевича О.В. із підлеглою прокуроркою цієї ж прокуратури Перетятко Марією. За цим фактом щодо коханців Львівською обласною прокуратурою проведено службове розслідування. Як наслідок Пацюркевич О.В. позбувся займаної керівної посади та у квітні поточного року понижений до посади прокурора  Франківської окружної прокуратури міста Львова. Перетятко Марія також переведена на інше місце роботи.   

На сайті судової влади нами відшукано рішення № 2/466/9833/21 від 02 жовтня 2023 року Шевченківського районного суду міста Львова за позовом Пацюркевич Божени про  розірвання шлюбу з чоловіком Пацюркевичем Олександром.  (  https://reyestr.court.gov.ua/Review/113882582 ).  

Також Жовківський районний суд розглядає позов № 444/872/24 від 27 березня 2024 року чоловіка Перетятко Марії  - Перетятко Андрія про розірвання шлюбу з дружиною - фігуранткою скандалу (https://reyestr.court.gov.ua/Review/117987685).  Як то кажуть не буває диму без вогню.

З власних джерел нам стало відомо, що Львівською обласною прокуратурою у 2024 році також проводились службові розслідування щодо Ольшанецького І.В. з приводу неналежного оцінювання ним підлеглих прокурорів, які не бажали виконувати незаконні вказівки керівництва, та щодо неофіційного працевлаштування у цій же ж окружній прокуратурі працівниці, оплачувати  працю якої з особистих коштів він зобов’язав іншу свою заступницю Никеруй Зоряну, яка звичайно не могла відмовити своєму керівнику.

Слід зазначити, що Ольшанецький І.В. вже був фігурантом справ кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів з аналогічних підстав чинення ним тиску на прокурорів та щодо його недоброчесності та позаслужбових відносин, і така його діяльність та незаконний вплив  на більшість підлеглих є радше закономірністю аніж винятком.

Зокрема рішенням Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів від 4 жовтня 2018 року підтверджено позаслужбове спілкування Ольшанецького І.В., на той час першого заступника прокурора Рівненської області, із начальником ДПІ у м. Рівне ГУ ДФС у Рівненській області, та підтверджено факт заборони Ольшанецьким І.В. приймати самостійно процесуальні рішення у провадженнях підпорядкованими йому працівниками, що розцінено дисциплінарним органом, як тиск Ольшанецького І.В. на підлеглих. Тоді Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія справу закрила бо строки притягнення Ольшанецького І.В. до дисциплінарної відповідальності, як зазначено у рішенні, сплили. Тому Ольшанецькому І.В. тоді вдалось уникнути відповідальності. (https://kdkp.gov.ua/decision/2018/10/04/166 ).

Моніторингом в єдиному державному реєстрі НАЗК декларацій керівника Галицької окружної прокуратури міста Львова Ольшанецького І.В. та його заступників встановлено, що це люди далеко не бідні із мільонними доходами, елітними автомобілями правда оформленими чомусь на родичів, дорогою нерухомістю, у тому числі в м. Києві, заощадженими у мільйонах гривень готівкою та на банківських рахунках, десятками тисяч доларів у вигляді збережень під «подушкою», та подарунками у грошовій формі, також не повірите, на мільйони гривень. Так  лише одна Никеруй Зоряна декларує отримання в час війни, понад 7 мільйонів гривень в якості подарунків. В свою чергу Ольшанецький І.В. окрім задекларованого  більше 1 мільйона 443 тисячі гривень доходу у Львівській обласній прокуратурі як працюючий керівник прокуратури, задекларував також, вдумайтесь, 810 тисяч пенсії.

Яким чином  працюючий працівник прокуратури зміг отримати упродовж минулого року окрім майже півторамільйонної зарплати  ще 810 тисяч пенсії?

Розгадка у Рішенні Рівненського окружного адміністративного суду від 18 листопада 2022 року № 460/12095/21, вірно, прийнятого в час війни  (https://reyestr.court.gov.ua/Review/107396362#).  Чому Рівненського, тому що там у Ольшанецького І.В. корупційні зв’язки, бо саме у цьому регіону він працював багато років, у тому числі на посаді першого заступника прокурора області.   

Так вказаним рішенням за позовом «борця за справедливість» (але на свою користь) Ольшанецького І.В., суд за небезплатно звичайно, зобов’язав Головне управління Пенсійного фонду України у Рівненській області у 30-денний строк з дня отримання ухвали суду подати до Рівненського окружного адміністративного суду звіт про виконання рішення Рівненського окружного адміністративного суду від 19.11.2021 у справі №460/12095/21 в частині виплати з 01.10.2020 Ольшанецькому І.В. пенсії за вислугу років відповідно до статті 50-1 Закону України Про прокуратуру від 05.11.1991 №1789-ХІІ, що діяла на час призначення пенсії, та ст. 86 Закону України Про прокуратуру від 14.10.2014 №1697-VII, з розрахунку 90% від суми місячної заробітної плати на підставі довідки Рівненської обласної прокуратури від 15.10.2020 за №21-513 без обмеження суми пенсії максимальним розміром та з урахуванням раніше проведених виплат. Тобто для інших прокурорів на теперішній час є встановлене державою обмеження у виплаті нарахованої їм суми пенсії, а у Ольшанецького І.В. немає, бо суд на його прохання своїм рішенням фактично дозволив йому ошукати державу. 

То чи варто, за наведених вище обставин простим громадянам очікувати від Ольшанецького І.В. на справедливість, додержання закону та захист, адже саме ці принципи є девізом та викарбувані на емблемі прокуратури, і чи вдасться уникнути також і цього разу псевдо борцю за справедливість Ольшанецькому І.В. відповідальності за дисциплінарним провадженням, яким буде рішення комісії Офісу Генерального прокурора щодо згаданого керівника, і чи наведуть нарешті порядок у цій окружній прокуратурі, зрозуміємо вже з наступних публікацій.

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma