Enigma Enigma

Ukrainian Military Honour

2020-01-18 10:38:00 eye-2 3505   — comment 3

Здача Полтави

​18 січня 1919 року частини Армії УНР Лівобережного фронту  вимушені були здати Полтаву большевицьким військам. 

Не допомогли навіть резерви  допомоги, коли з боку Києва до Полтави вступила ударна група Січових Стрільців для контратаки, очолювана Романом Сушком, прислана з Києва.  Січові Стрільці розпочали бій з ворогом, відбили в нього більшу частину міста й утримували її до наступного дня. Проте сили були нерівними і Січові Стрільці мусили 19 січня розпочати відступ у напрямку на Київ.

Тими ж днями через Полтаву на Київ прорвався Гайдамацький полк (командир - Омелян Волох) Армії УНР. Він опинився в оточенні в Лозовій , де вів бої проти махновців, що наступали з півдня, і групи червоних військ  (командир - Павло Дибенко), що наступали з півночі. Дізнавшись про захоплення  Полтави большевиками і що його полк опинився в оточенні ворожих військ, Омелян Волох посадив полк в ешелони й рушив на Полтаву. Йому з боєм за допомогою панцерного потяга, який був у його розпорядженні і йшов попереду, вдалося крізь Полтаву пробитися на Київ. 
Гайдамацький полк був одним з найсильніших в Армії УНР. 

Він постав з Гайдамацького коша Слобідської України, організованого у січні 1918 Симоном Петлюрою. У квітні 1918 полк був головною ударною силою у поході Слов'янської групи (командир - Володимир Сікевич) Армії УНР на визволення Донбасу. Потім стояв там в охороні кордону. У грудні 1918 - січні 1919 вів бої на Донбасі з військами Денікіна, відступив звідти до Лозової. 

Опинившись в оточенні, мусив її залишити.
На той час Гайдамацький полк мав у своєму складі близько 5000 багнетів піхоти, дивізіон кінноти і 14 гармат. Полк на Донбасі розрісся за рахунок добровольців з Краматорська, Дружківки й Костянтинівки, все металургів і шахтарів. Так до його лав потрапив майбутній поет Володимир Сосюра.
 Але сам командир полку Волох стане згодом на шлях зрад.

На фото старшини 3-го Гайдамацької полку.


____________________

#UMH_УНР #Нація_воїнів

Невідомі факти про українську військову звитягу:
Telegram: https://t.me/militaryhonor
FB: https://www.facebook.com/Ukrainian-military-honour-286315058902407/
Instagram: http://instagram.com/ukrainian.military.honour
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCDYHoZJCSTPqwSPxpV9jftQ

Картка допомоги для UMH:
4149 6293 1147 5602 (Ольга Стульківська)

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma