Enigma Enigma

Дарія Марущак

2019-07-10 12:00:14 eye-2 2755   — comment 0

Zero Waste: книги, додатки, фільми які вчать концепції "нуль відходів"

У підбірці - найкращі книги, додатки та фільми, які розповідають про проблеми відходів і їх свідоме використання.

1. Цель - Zero Waste, Робин Мюррей

Книга була написана Робіном Мюрреєм, професором Лондонської школи економіки і одним із провідних світових фахівців у галузі економіки управління відходами.

Книга буде корисна керівникам, політикам, представникам комерційних структур, громадськості, які вважають проблему відходів однією з найважливіших.

 

2. «М'ясо» / «Eating animals», Джонатан Сафран Фоер

Завдяки автору стають очевидні огидні реалії сучасної індустрії тваринництва.

Будучи школярем, а потім і студентом, Фоер неодноразово думав про вегетаріанство. А згодом, будучи батьком, він всерйоз задумався про вибір моделі харчування для майбутньої дитини. Джонатан пробрався на тваринну ферму і отримав підтвердження власним припущенням, які переслідували його з раннього дитинства.

Спираючись на численні приклади з філософії, літератури, науки і на свій досвід, Фоер з ентузіазмом досліджує культурні феномени, за допомогою яких ми намагаємося виправдовувати свої звички в їжі.

3. «Зелений драйвер. Код до екологічної життя в місті», Роман Саблін

Ця книга - це історія людини, яка в 30 років змінила своє життя і започаткувала нову професію - «тренер по екологічному способу життя», відмовившись від успішної корпоративної кар'єри.

Це перша екокнига де особиста історія поєднується з науково-популярною інформацією. Відверто, самокритично, практично і з гумором вона оповідає про етапи зміни свідомості і звичок, про перехід від надмірного споживання до усвідомленого та відповідального, про відмову від одноразових речей і практиці розумного вегетаріанства.

4. Дім - нуль відходів, Беа Джонсон

У 2010 році світ побачив бестселлер француженки Беи Джонсон "Будинок без відходів". Все сміття її сім'ї можна скласти у одну невеличку пляшку, а завдяки її системі, описаній у книзі, люди змогли навчитися впродядковувати сміття ідентично. Вміст пляшки включає в себе відходи яких не можна уникнути або ж які не піддаються переробці: використана кредитна карта, ярлик на одяг. Все інше - Беа разом з поціновувачами її практики навчилася переробляти, використовувати повторно або ж просто відмовилась.

Фото: chytomo

Zero Waste: про життя без сміття і чисту планету

ДОДАТКИ

1. Сортуй

Мобільний застосунок «Сортуй» допоможе відповісти на складне запитання «як поводитись із відходами?» і позбавить від довгих роздумів біля контейнерів. Тепер у твоїй кишені буде надійний помічник, який швидко визначить тип сміття (у тому числі, за маркуванням), розповість, як його підготувати до переробки, і, врешті, допоможе знайти найближчу станцію сортування. Також «Сортуй» сповіщатиме про зміни у правилах і триматиме в курсі важливих новин операторів збору вторсировини.

2. goRecycle

Додаток призначений для швидкого пошуку пунктів здачі технологічних відходів. goRecycle показує пункти здачі  батарейок та енергозберігаючих ламп, а в базі налічується більше 400 точок.

ФІЛЬМИ

1. В погоні за нулем: нуль відходів / Racing to Zero: in pursuit of zero waste

Фільм Крістофера Бівера показує «закулісся» нової індустрії: ми знайомимося з усіма етапами збору, сортування та переробки сміття. Сказати, що цей фільм надихає, значить, не сказати нічого. Адже про концепцію Zero Waste починають говорити і в Україні.

2. Трагедія е-сміття /The tragedy of e-waste

Цей фільм - розслідування про те, куди зникає 50 млн тонн електронного сміття щороку.

Що робити, якщо твоя країна перетворилася на величезний світовий смітник? На це питання намагаються відповісти жителі Гани. Кожного дня сюди приходять величезні кораблі, наповнені нелегальним електронним сміттям з США і Європи.

Під час роботи над фільмом автори вивчали ситуацію з незаконним сміттєвим трафіком в Латинській і Південній Америці, Китаї та Індії, але присвятити фільм вирішили все-таки Гані.

3. Сміття / Trashed

Разом з Джеремі Айронсом творці цього документального фільму вивчають небезпеку забруднення землі, повітря і води та визначають вплив цього забруднення на харчовий ланцюжок і навколишнє середовище. Стрічка розкриває дивовижні факти, що стосуються серйозної загрози нашому здоров'ю. Вона побудована у формі глобальної розмови між Джеремі Айронсом і жителями нашої планети - від Ісландії до Індонезії.

«Zero Waste Home
Подробнее на livelib.ru:
https://www.livelib.ru/book/1001295726-zero-waste-home-the-ultimate-guide-to-simplifying-your-life-bea-johns
«Zero Waste Home
Подробнее на livelib.ru:
https://www.livelib.ru/book/1001295726-zero-waste-home-the-ultimate-guide-to-simplifying-your-life-bea-johnsoвпьвлпь

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma