Enigma Enigma

Тарас Процев’ят

2024-05-04 17:25:12 eye-2 3547   — comment 0

ЖИТИ ПІСЛЯ СМЕРТІ. КОМПІЛЯЦІЯ ДОБРОЇ НОВИНИ.

 

Моїй матері, яка відійшла нещодавно у кращі світи, посвячується.

 

Смерть це початок нового життя?

 

Ісус навчав, що життя не закінчується після фізичної смерті. Він зробив дивну заяву: “Я маю воскресіння і життя. Ті, хто вірять у мене, навіть після смерті знову житимуть”. Очевидці стверджують, що Ісус Христос показав свою владу над смертю, воскреснувши через 3 дні після розп'яття та поховання. Саме ця віра у воскресіння дає надію християнам майже 2000 років.

 

Учні Христа свідчать, що він жив після розп'яття і поховання, що не лише бачили його, а й трапезували з ним, торкалися до нього впродовж 40 днів.

 

Чи могла це бути просто історія, яка згодом обросла вигадкою, або ж вона заснована на доказах, що заслуговують на довіру? Від відповіді це питання залежить міцність основ християнства. Якщо Ісус Христос справді воскрес, це підтверджує те, що він сказав про себе, про сенс життя і про те, що нам призначено після смерті.

 

Теолог Р. С. Спраул зауважує: “Твердження про воскресіння Христа є життєво важливим для християнства. Якщо Ісус Христос був воскреслим Богом, то тоді Він має такі повноваження і таку “вірчу грамоту”, яких немає в жодного іншого релігійного лідера. Будда мертвий. Мухамед мертвий. Мойсей мертвий. Конфуцій мертвий. Але, згідно…християнству, Христос живий”.

 

Скептик воскресіння Макдауел прийшов до дуалістичного висновку: Воскресіння Ісуса Христа є або обманом, або найфантастичнішим фактом всієї історії людства.

 

Дослідник Біблії Уілбур Сміт щодо Ісуса Христа зауважив: Ісус сказав, що Він воскресне з мертвих на третій день після Його розп'яття. Це міг сказати лише Той, хто був упевнений , що Він воскресне. Жоден із засновників існуючих релігій у світі, відомих людству, не наважився сказати щось подібне, впевнено передбачивши шлях у майбутнє.

 

У своїй статті в газеті New York Times Пітер Стайнфельс дивується подіям, що відбулися через три дні після смерті Христа: “Незабаром після страти Ісуса Христа його здивовані та налякані учні несподівано згуртувалися до групи вірних послідовників, які проповідують із ризиком для свого життя його слово, життя і майбутнє царство, що врешті-решт змінило і саму Римську імперію. Щось трапилося. … Але що?”. Що ж насправді могло трапитися.

 

Пол Л. Майєр, професор давньої історії Західно-Мічіганського університету, заявив: “Якщо ретельно та неупереджено розглянути всі докази, то буде справді виправданим… висновок, що гробниця, в якій був похований Ісус, виявилася справді порожньою на ранок першого Великодня. І досі немає жодного свідчення,… яке спростувало б цей факт”.

 

Юдейські лідери були вражені фактом «зникнення» похованого Ісуса з гробниці  та звинуватили учнів Христа у викраденні Його тіла. Але ж гробницю цілодобово охороняли римські воїни з-поміж досвідчених стражників (від 4 до 12 воїнів). Прослизнути повз досвідчену варту та відкотити двотонний камінь було б практично неможливо для кількох людей. Проте камінь був відсунутий, тіла Христа не було в усипальниці.

 

Якби тіло Ісуса Христа виявили в якомусь іншому місці, його супротивники швидко викрили б воскресіння як обман. Том Андерсон, колишній президент Каліфорнійської асоціації адвокатів, так резюмує силу цього аргументу. Він стверджує, що оскільки подія «зникнення» тіла Ісуса набула величезного  розголосу, було б розумно припустити, що знайдеться хоч один історик, один очевидець або один противник, який засвідчив би що він бачив тіло Христа поза гробницею. …Історія системно мовчить щодо свідчень або наявності свідків проти Воскресіння.

 

Псевдоаргументи атеїстів та скептиків Воскресіння Христа дезавуює поведінка учнів Христа. Історичний факт, що 11 наляканих розп’яттям Учителя раптово перевтілилися та стали готовими терпіти приниження, тортури і жорстоку смерть заради Нього та тих постулатів, які Він заповів людству. Адже усі апостоли, крім одного, прийняли мученицьку смерть. Хіба могли вони терпіти жахливі муки за брехню, якщо знали, що самі ж і вкрали його тіло?

 

Ніхто не зміг дати належного пояснення чому учні були б готові померти за відому брехню. Але навіть якщо всі вони змовилися брехати про Воскресіння Христа, то як вони змогли протягом десятиліть зберігати цей секрет?

 

Чак Колсон, колишній “підручний” в адміністрації президента Ніксона, викритий у скандалі Уотергейт, звертав увагу на те, наскільки важко кільком людям підтримувати одну й ту саму брехню протягом тривалого часу.

 

“Я знаю, що воскресіння Христа є фактом, який мені довів Уотергейт. Довів чим? Тим, що 12 людей свідчили, що бачили Христа воскреслим і потім протягом 40 років, жодного разу не зрікаючись, проповідували, що це правда. Усіх їх били, мучили, закидали камінням та кидали до в'язниць. Вони б не витримали цього, якби це не було правдою. У Уотергейті було замішано 12 найвпливовіших осіб у світі, які у своїй брехні не протрималися й трьох тижнів. І ви кажете мені, що 12 апостолів продовжували брехати протягом 40 років? Це неможливо”.

 

Чому християнство перемогло супроти непереборних труднощів і перешкод? За сукупністю рис людського характеру християнство мало б померти біля хреста, коли учні Христа кинулися рятувати себе. Але апостоли все ж таки виявилися вірними вченню і заснували зростаючий християнський рух. Їхній подвиг мучеників став зерном і наріжним каменем церкви. Впродовж п’ятидесяти років на початках крихітний християнський рух докорінно підірвав підвалини іудейської віри та став загрозою існування всемогутнього Риму.

 

Ще тиждень тому, в неділю звану в Україні «вербною», ввесь Єрусалим тріумфально зустрічав Ісуса Христа, вигукуючи «осанна» та встеляючи його шлях пальмовим віттям і власною одежею. А вже через п’ять днів єрусалимський натовп вимагав розіп’яти Його. А він був посланий Отцем, щоб через Страждання,  Роп’яття і Воскресіння допомогти людям подолати гріх і вказати людству дорогу до нового справедливого світопорядку.

 

Уявіть собі сучасний світ без Христа, християнства і християн. Нашого світу певно вже б не існувало.  

 

Але Бог не покинув нас. На наше щастя Смерть і Воскресіння Христа не були кінцем. Рух Христового вчення не припинився і де факто в наші дні християнство є найпопулярнішою релігією у світі, яка сформувала сучасну цивілізацію.

 

То ж дай нашому народові, нашим воїнам бути сміливими через віру в розп’ятого та воскреслого Христа мужньо боротися проти гріха і всесвітнього зла, які несе на нашу землю погрожуючи всьому цивілізованому світові московитський агресор. Дай нам силу Перемоги.

 

Христос Воскрес! Воістину Воскрес!

 

Тарас Процев’ят

Народний депутат України 2-го скликання,

Кандидат історичних наук

 

Київ-Львів,

 5 травня 2024 року від Р.Х.

 

 

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma