Enigma Enigma

Виктория Солодухина

2021-12-01 15:02:52 eye-2 4243   — comment 0

“ЖИВІ, КИНУТІ, ЗАБУТІ”, 2-3 грудня, м.Киів

Захід родин зниклих безвісти та полонених буде тривати два дні, та відбуватиметься на трьох локаціях м.Київ.

А саме:

2 грудня 2021 року, о 12-00 до 16-00 родичі зниклих безвісти та полонених знову приїдуть до Києва з усієї України та вистроять біля Парламенту (вул. Михайла Грушевського,5) живу СТІНУ НАДІЇ. Родини нагадають народним обранцям про те, що вже четвертий рік не працює закон «Про статус зниклих безвісти за особливих обставин». Родини будуть вимагати внесення змін до Держбюджету 2022, внесення видатків на фінансування роботи Комісії з питань зниклих безвісти за особливих обставин окремою строчкою.

3 грудня 2021 року, о 9-00 до 12-00 родини зниклих безвісти та полонених проведуть акцію під Офісом Президента України (вул. Банкова,11). Родини вистроять коридор Стіни НАДІЇ, скрізь який на місце служби прослідують працівники Офісу Президента. Пізніше родини проведуть мітинг, та продемонструють інсталяцію «ЖИВІ, КИНУТІ, ЗАБУТІ».

3 грудня 2021 року, о 12-00 до 15-00 родини зниклих безвісти та полонених проведуть акцію під Офісом Омбудсмена України (вул. Інституцька, 21/8). Родини вистроять Стіну НАДІЇ вдовж будівлі. Родини проведуть мітинг «ЖИВІ, КИНУТІ, ЗАБУТІ».

Виставка-експозиція «Стіна НАДІЇ: МАТЕРІ ЗАБУТИХ СИНІВ» (в рамках проєкту «Стіна НАДІЇ») відбудеться в приміщенні Верховної Ради України.

Сама експозиція вибудована в новому, незвичайному форматі ВИСТАВКА+ВІДЕО, що надає можливість приєднатися до історії родин зниклих безвісти як візуально, так і емоційно. Музичний відео-альбом «СИНАМ» надасть можливість почути, відчути та побачити, на короткий час доєднатись емоційно до матерів, що вже восьмий рік чекають та шукають своїх синів.

До відома:

Більше, ніж рік тому «Об’єднання рідних зниклих безвісти «НАДІЯ» виступило одним з організаторів першої всеукраїнської акції на захист прав полонених та зниклих безвісти «НАГАДАЙ ПРО КОЖНОГО», в ході якої було висунуто кілька пропозицій, що до полонених, зниклих безвісти та членів їх родин. Пройшов рік, жодна з проблем, уваги до яких вимагали учасники акції, не вирішена:

– Звільнення полонених — не відбулось.

– Закону про статус полонених — не прийнято.

– Єдиного реєстру зниклих безвісти — не створено.

– Пошукових груп — не організовані.

– Закону про військові злочини — не затверджено.

– Координація між постраждалими та владою — не відбувається.

12 жовтня 2021 року родини зниклих безвісти та полонених знов зібрались під Офісом Президента України на акциї “Україно, МИ Є!“, щоб отримати відповідь на тій самі вимоги:

1. Включити до складу Комісії з питань зниклих безвісти за особливих обставин представників родин зниклих безвісти.

2. Сформувати при Президенті України Координаційну Раду з захисту полонених, зниклих безвісті та членів їх родин.

3. Ввести до складу тристоронньої контактної групи представників рідних полонених й зниклих безвісти.

4. Прийняти закон Про статус полонених. Закон, який законодавчо зафіксує правовий статус людей, що перебували й зараз перебувають в полоні, та закріплює необхідну їм соціальну допомогу.

В ході акції були досягнуті певні домовленості. Але за два місяця після завершення заходу не було зроблено жодного шагу до виконання цих домовленостей.

Ми чекаємо вже довгих сім років того, щоб державна машина почала працювати над вирішенням питання зниклих безвісти та їх родин. Ми розуміємо, що зниклі безвісти — це надскладне питання. Але ми віримо, що любий найважчий шлях починається з самого першого кроку. І ми чекаємо цього кроку. Але, здається, ніхто не йде нам на зустріч.

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma