Enigma Enigma

Владислав Стахів

2019-11-18 14:50:35 eye-2 420   — comment 0

ЗСУ отримали першу партію нових бронемашин «Новатор»

Збройні Сили України отримали першу партію спеціалізованих бронеавтомобілів «Новатор» виробництва компанії «Українська бронетехніка», повідомляє Ukrainian Military Pages із посиланням на прес-службу виробника.

Бронемашина виготовлена на популярному шасі Ford 550, яке було спеціально посилене. Складові машини на 50% українські, решта іноземні, військового призначення. Споряджена маса автомобіля складає 6845 кг. Максимальна швидкість по шосе – 140 км/год.

Автомобіль виготовлено із високоякісної шведської сталі ARMOX різної твердості (до 560), в цілому машина відповідає класу бронювання ПЗСА-4. Двері обладнані підсиленими ригелями і замками підвищеної надійності та мають можливість відкривання ззовні у екстрених ситуаціях.

У вантажному відсіку розміщено місце для сидіння та передбачено місце для фіксації санітарних нош. Три борти вантажного відсіку відкидаються. Бокові борти легко знімаються для полегшення завантаження/розвантаження та перевезення вантажів різного розміру. Машина має систему пожежогасіння салону і моторного відсіку. Завдяки ультрафіолетовим та інфрачервоним детекторам система виявляє займання за 3 мс та ліквідує за 250 мс.

Має спеціальне освітлення у салоні (білий, червоний, синій колір) та систему повного, часткового та нічного маскувального освітлення у темний час доби. В автомобілі встановлено камеру заднього виду із виводом на монітор, навігатор та телевізійний пристрій для виявлення та супроводження цілей, а також пересування у повній темряві.

Система Run Flat дозволяє продовжувати рух навіть при пошкодженні шини та втраті тиску по бездоріжжю до 50 км. Складається з трьох частин, які швидко монтуються без спеціального обладнання. Машина обладнана протиударною та вологозахищеною електричною лебідкою із тяговим зусиллям 9 тонн. Оснащується металевим тросом довжиною 30 метрів.

Бронеавтомобіль «Новатор» вперше був продемонстрований 15 грудня 2017 року. Пройшов тест-драйв у Національній гвардії та Силах спеціальних операцій. У червні 2018 року Міністерство оборони повідомило, що бронеавтомобіль «Новатор» розглядається, як один з варіантів для прийняття на озброєння Збройних Сил України.

На шасі Ford 550 також базуються інші вітчизняні бронемашини – «Козак-5» (НВО «Практика») та КрАЗ «Спартан» (ПрАТ «АвтоКрАЗ»/Streit Group).

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma