Enigma Enigma

Ярослав Бугаков

2019-08-08 05:43:15 eye-2 3743   — comment 0

Контрабанда братів Матіосів

Про Чернівецькі контрабандистські клани знято десятки журналістських матеріалів, втім список тих, хто сидить на цій “темі” ще далеко не повний. 

Анатолій Матіос це зразок українського чиновника, який сам не має ні копійки, але з усіх боків оточений успішними родичами. В нього і стандартні проблеми з вищою освітою, адже прізвище діючого військового прокурора було вписане в відомості Чернівецького інституту чомусь від руки, в той час як дані його сокурсників були внесені печатними літерами. 


 

Тут і надбагата дружина Ірина Барах, що за дивним збігом обставин обзаводиться бізнесами саме в тих містах, де її чоловік і прокурор Анатолій працював за спеціальністю.

(Анатолій Матіос та Ірина Барах)

Тут і стандартний досвід роботи в адміністрації президента Януковича і саме цікаве, це не менш успішний за дружину брат-близнюк, який теж обзавівся бізнесом в тому місті, де колись працював його брат-прокурор. 

Матіос Олег Васильович володіє двома підприємствами які займаються автоперевезеннями. Зрозуміти характер Олега Васильовича як бізнесмена допоможе його скандальна репутація, яку останній регулярно доповнює новими і новими кейсами. 

Олег Матіос - новатор, що правда дисципліни в яких він новаторствує далекі від підприємницької діяльності. На прикінці 2018 року, брат війського прокурора Матіоса вирішив зайнятися так званим “патентним тролінгом”, безумовно розраховуючи на підтримку брата-прокурора, адже цей тролінг охоплював цілу галузь і до того ж, доволі грошовиту - експорт волоського (грецького) горіху.
Задум був такий-Олег Васильович оформив патент на “тару для перевезення волоського горіху”, яка на ділі була звичайною картонною коробкою, до винаходу якої ніхто з Матіосів відношення звісно не мав. В фіналі схеми планувалося “обілетити” всіх експортерів волоського горіху, змусивших їх платити за перевезення свого продукту в картонних коробках. Але задум не пішов через розголос преси, яку жоден з членів і членкінь родини Матіосів-Барах резонно не любить. 

Також Олег Васильович став фігурантом кримінальної справи, коли позичив у громадянина Ярослава Пашнюка 40 000 доларів та вирішив не повертати, прикриваючись братом-прокурором. 

Ці випадки, та багато інших “кейсів” родини Матіосів можна легко знайти в відкритому доступі, як власне і сліди контрабандної діяльності родини Матіосів.

Це ТОВ “АСАП” яка належить брату Анатолія Матіоса Олегу. Пройдемось з початку по його партнерам

Ігор Чернишов, відомий як медіа бізнесмен являється засновником підприємства КРИМСНАББУД (32537250) що зареєстровано в Дніпрі. Керує цим підприємством громадянин Росіі Нагібін, а параллельно керує ще трьома підприємствами безпосередньо в Росії Споживчим товариством “Байкал”, Споживчим товариством “Кримснаббуд” і Споживчим товариством “Кримснаббуд ЛТД”. Можна звісно припустити що директор-росіянин просто ефективний управлінець і катається туди сюди між підзвітними об єктами, але швидше за все це все просто російський бізнес, частку в якому партнер брата Матіоса просто переписав на українську територію щоб не мати проблем із законом. Також партнер брата Матіоса Чернишов володіє часткою в підприємстві “РЕМСТРОЙТРЕСТ” що зареєстровано в Севастополі і керує цією компанією Анатолій Двойцин який вдало собі співпрацює з окупаційною владою будуючи нові об єкти на Севастопольському узбережжі, та організовує побиття місцевих жителів у випадку якщо йому хтось заважає.

 

Ще один цікавий партнер це Вадим Засядькін.

(Вадим Засядкін по центру)

Знаний київський громадський діяч та аферист і давній партнер братів Балог та братів Матіосів саме по контрабандному бізнесу, про який багато писала преса ще у 2011 році. В ті роки брати Балоги часто опинялись в епіцентрах контрабандистських та кримінальних скандалів, через те що ділили Закарпаття з представником Партії Регіонів і місцевим феодалом депутатом Ланьо. Що цікаво, Анатолій Матіос з 2010 по 2011 рік працював в СБУ першим заступником Головного управління по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю і вважався близькою до Балоги людиною, але варто було суперечці між місцевими феодалами прорегіонівським Ланьо та самостійним Балогою вийти на поверхню, як Матіоса перевели в Адміністрацію президента Януковича, на посаду заступника керівника головного контрольного управління АП. Тримай ворогів ближче, мабуть думав тоді Віктор Федорович, ще не знаючи що Анатолій Васильович втече в самий не зручний момент не тільки від Балог а і від нього.

Тепер про саму контрабанду Матіосів-Балог. Докладний сценарій того як провозились через кордон вантажі потрапив в мережу після того як компанія “Грін Лайн” (вони ж Євротрансгруп) керівником якої був позначений вище Засядкін, кинула сотні українських бізнесменів, обіццяючи їм “перевозку вантажа без мита та ПДВ”.

 

Якщо коротко - ввозили “контрабас” в Україну через Угорщину (300 у.о за куб) або Польщу (450 у.о за куб) , потім перевантажували на інши авто і розвозили по компаніям-замовникам послуг, параллельно псуючи саму продукцію і кидаючи замовників на гроші. Саме системне шахрайство по відношенню як до клієнтів так і до своїх власних співробітників і спричинило цей виток інформації.

 

Що стосується теперішньої контрабандної товки Анатолія і Олега Матіоса та їх карманного партнера Вадима Засядкіна, то ділова репутація ТОВ “АСАП” в цілому нагадує ту, якою розполагала Грін лайн Експрес (вони ж Євротрансгруп). На сайті перевізників “Ларді-транс” відгуки про ТОВ “АСАП” самі негативні і обриваються вони 2016 роком. 

З 2016 року компанія ТОВ “АСАП” майже не користується майданчиком Ларді-транс для отримання замовлень і не фігурує на ринку легальних перевезень, адже саме з цього року в Україні почалася просто епідемія контрабанди, яка станом на сьогодні за оцінками експертних центрів приносить збитки Державі на суму більше 200 мільярдів гривень не сплачених до бюджету податків.

Також з 2016 року поступово почали зникати з інтернету матеріали про контрабандну діяльність Анатолія Матіоса його брата і пов язаних осіб, а сам Анатолій Васильович відчайдушно намагається зробити все від нього залежне щоб заробити славу борця із контрабандою в своєму регіоні, регулярно викладаючи пости із фотографіями затримань контрабандистів на кордоні, та затримань невідомих на хабарях розміром в 1000 доларів. Але перекидання через кордон блоків з цигарками на джипах це така собі “контрабанда по-мєлкому” і нею Матіос займається як на мене з двох причин. Перша - піар. Друга - можливість продавати кримінальні справи. 

“Контрабанда по-крупному” йде через митницю і саме Анатолій Васильович Матіос став людиною що забезпечила безкарність контрабандистам.

В 2015 році в Чернівецькій області відбулося дивне. Тоді заступнік Гепрокурора і уродженець Чернівців Анатолій Матіос презентував прокурора області Миколу Якимчука зі словами “все буде феншуй в цій області”.

На зустрічі серед присутніх був Микола Салагор, діючий керівник Чернівецької митниці і легендарний вже контрабандист, який потрапляв в корупційні скандали ще ще за часів Ющенко і нещодавно окремою увагою цього чиновника-контрабандиста відмітив також новий президент Зеленский.

Якимчук став людиною Анатолія Васильовича в Чернівецькій області на два роки і саме за його каденцією розпочався контрабандний бум на Чернівецькій митниці. Згодом Якимчука звільнили через медійні скандали навколо його величезних статків, але сам процес перевозки контрабанди по-крупному було запущено. “Смотрящим” за процесом став Микола Салагор, “кришею” Салагора та всіх контрабандистів - молодший студентський товарищ Матіоса, депутат-нарфронтівець від Чернівців Максим Бурбак, про що вже писано чи не всіма ЗМІ.

Тож якщо підкреслити сказане то виходить приблизно наступне:

  • Брат головного військового прокурора країни разом із партнерами які мають активні бізнеси в окупованому Криму, володіє ТОВ “АСАП” і займається міжнародними перевозками. 

  • Одним із засновників “АСАП” являється Вадим Засядкін, якого прямо звинувачували в контрабанді в 2011-2012 роках. Вже тоді Засядко був партнером із родиною Матіосів.

  • Два роки Чернівецьою областю керував прокурор якого представляв особисто військовий прокурор Анатолій Матіос і саме ця людина могла розслідувати факти контрабанди через Чернівецьку митницю, що правда таких випадків на було.

  • На посаді керівника місцевої митниці до сих пір особистий знайомий обох братів Матіосів, та місцевого “короля контрабанди” Максима Бурбака, самий зашкварений контрабандист України Микола Салагор.

Цікаво що після розносу який влаштував контрабандистам на Закарпатті Володимир Зеленський, коли прямо зобов язав людину Матіоса Миколу Салагора звільнитись з посади, виконуючий обов язки начальника митниці Салагор не звільнився а пішов в відпустку, залишивши по собі заступника, колишнього помічника нардепа від БПП Ігоря Педосенка. Вже 8 серпня людина Матіоса-Бурбака Микола Салагор повертається з відпустки і ТОВ “АСАП” знову зможе гоняти контрабанду через Чернівецьку митницю. Профільні експерти та журналісти вже пишуть про те що старі контрабандні клани “розвели” Зеленського і зробили все можливе щоб боротьба з контрабандою у нової влади не створила неприємностей самим контрабандистам.

Щодо участі родини Матіосів в процесі наведення ладу на Чернівецькій митниці то і Толя і Олег Матіоси, разом зі своїми партнерами-росіянами будуть терпляче чекати свого шансу знов пустити контрабандний товар через кордон.
Цікаво коли вже хтось подзвонить Баканову стосовно цих чортів??


 

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma