Enigma Enigma

Alex Tkach

2019-11-22 22:45:06 eye-2 807   — comment 2

Мандрівник, що заблукав у майбутнє

Цей  допис невідомого автора, який назвався Мандрівником у часі, трапився мені в Google+. Добре, що я встиг зробити копію до того, як цей мережевий  ресурс був закритий. Чи й справді автор прибув із минулого, чи примандрував із найближчої божевільні, – цього я вам сказати, ясна річ, не можу, бо й сам не знаю, але сподіваюся, що його фантазії й роздуми про долю людства зацікавлять любителів фантастики, а може й не тільки їх.

Я навіть не помітив, коли і як заблукав до вас у майбутнє. Просто одного дня усвідомив, що опинився в майбутньому – от і все.

Якщо людина живе сьогоднішнім днем, то кожного дня (або миті) вона є сучасником, але якщо вона живе подіями, а події, як відомо, невідворотно залишаються в минулому, – то, коли знакові події вже всі залишилися там у її минулому й нові з нею не відбуваються, – от тоді людина й стає мандрівником у часі: її час залишається там, де відбувалися знакові для неї події, а на сучасність вона вже дивиться, як гість із минулого.

Так от, у минулому, звідки я прибув, автори науково-фантастичних книжок і фільмів у міру своєї фантазії розповідали про майбутнє, тобто про ваш час. Ви чомусь захоплюєтесь їх прозорливістю: як вони так все передбачили! Мабуть, тому, що ви їх не читали, а лише про них чули. А між тим, варто лише прочитати їх твори, щоб переконатися, що майже нічого з тих передбачень не справдилося. Наскільки мені відомо, ніхто з наукових фантастів, наприклад, навіть уявити не міг нічого подібного до Інтернету, зате всі вони хором розповідали казки про марсіан та венеріанців, а перед тим – навіть про селенітів (мешканців Місяця), але то було в минулому мого минулого. Проте слід визнати, в одному вони, за великим рахунком, мали рацію: науково-технічний прогрес у ваш час досяг запаморочливих успіхів, хоч прискорюватися він почав ще до мого часу й задовго до вашого. Заведено вважати, що прогрес відбуватиметься завжди, якщо не з таким же прискоренням, як зараз, то принаймні з такою ж швидкістю. Але це помилкове й легковажне судження, бо у вашому прогресі я вже зараз помічаю зародження майбутньої деградації. Власне, вона вже й почалася.

Що ж її спричинило? Як це не парадоксально, але головною причиною деградації став саме науково-технічний прогрес. Точніше – прогрес технічний, а ще точніше – розвиток різноманітних технологій, що з ним пов'язані та охопили вже практично всі області людської діяльності. Зараз поясню, що відбувається. Технології включають людей, як автомати, для виконання певних дій у своїх технологічних ланцюжках. Це викликає необхідність відповідним чином змінювати загальну середню освіту, наближаючи її до виробництва. Тобто технічний прогрес вимагає від освіти, щоб вона готувала майбутніх учасників технологічних процесів. І загальна середня освіта почала пристосовувати до відповідних технологій своїх учнів, тобто майбутніх робітників і навіть інженерів. Особливо цей процес прискорився з появою програмно керованих машин – роботів. Результатом стали одночасно: технологічний прорив і падіння рівня загальної середньої та навіть частини вищої освіти. Лише невеличка кількість представників Homo sapiens – інтелектуальна еліта – зберегли й примножили знання та розвинули свій розум у порівнянні з минулим. Із загальною ж масою населення земної кулі відбувалися й відбуваються прямо протилежні процеси: освіта широких мас деградує й деградуватиме далі від дресування учнів на виконання певних технологічних операцій до прищеплення елементарних правил поведінки в суспільстві. Спочатку вивчатимуться технологічні операції складні та численні, потім все простіші й у меншій кількості, аж поки відпаде необхідність взагалі в будь-яких операціях у виконанні людини. Принаймні матеріальні операції виконуватимуть 3D принтери без участі людей. Таким чином (парадокс!) більшість людей стане непотрібною для людства.

Але головне ще попереду. Падіння рівня загальної середньої освіти у свою чергу призведе до того, що нечисленна інтелектуальна еліта стане нездатною самовідтворюватись, бо не буде підживлюватись з невичерпних ресурсів восьми мільярдного населення планети. Справді, чим вужче база, що поставляє інженерів, учених, митців, тим менше шансів, що серед нових поколінь з'являтимуться видатні особистості. Тим паче генії. Наслідком деградації інтелектуальної еліти людства стане сповільнення науково-технічного прогресу, його зупинка й, нарешті, регрес. Основна маса людей з кожним новим поколінням опускатиметься на все нижчий рівень знань та розумових здібностей. На зміну епосі наук, високих технологій і мистецтв знову прийде епоха варварства, як колись на зміну грецькій і давньоримській цивілізації прийшло темне середньовіччя.

Стережіться не надмірного розвитку роботів та їх штучного інтелекту, стережіться деградації людства! Пам'ятайте, ваші діти деградації вже не помітять, бо опиняться в її процесі. У своєму часі я теж її не помічав, бо теж був у процесі науково-технічного прогресу. І тепер мені б дуже хотілося повернутися у свій час і попередити своїх сучасників про ці тривожні тенденції, які я помітив у вашому часі. Та на жаль, машину часу для подорожі в минуле не тільки не винайшли, але, схоже, вона навіть в принципі неможлива в тому сенсі, як ми собі її уявляли. Але якби я й повернувся, то все'дно мої сучасники мене б не послухали, як не послухаєте мене й ви, їх нащадки.

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma