Enigma Enigma

Gala Kavun

2024-09-09 15:31:10 eye-2 3713   — comment 3

«Намалюй мені Крим», або що не так в історії з підручником (спойлер — все)

Хотіла без зображень, щоб не оскверняти свою сторінку малюнком України без Криму, але так не вийде, бо хочу, щоб ви звернули увагу також на зображення Донецької та Луганської областей! Якось вони теж виглядають трохи занадто заокругленими зі сходу. Там часом не «відпали» шматочки приблизно в межах квазі-республік станом на 24 лютого 2022 року? Чи це просто спрощене зображення? Бо в цій ситуації зараз все намагаються спростити, а вона зовсім непроста.

Це підручник з української мови для 7 класу, якщо раптом ще хтось не знає. Без Криму.

Хто винен? Колеги-редактори чи будь-хто, хто мав справу з книговиданням, розуміють, що при створенні такого визначного продукту, є низка людей, які вичитували і додивлялися (або принаймні мали б це робити) на різних етапах. Пояснення співавторки про те, що це їхній (співавторів, я так розумію) недогляд і що погані стоки продають якісь «не такі» зображення — абсолютно дитячі. Хоча тут можливо більше питань до видавництва «Літера ЛТД» і Міністерство освіти і науки України, яке б мало контролювати, що вони рекомендують і що надходить до шкіл. 

Це не «прикра помилка» — це катастрофа. Як ми можемо потім до іноземців докопуватися, чого вони якісь там атласи повипускали з Ураїною без Криму, і вимагати в них вилучити тираж?

Шо там зі стоками? Для тих, хто не розуміє, стоки — це майданчики, на яких продають свої електронні продукти автори контенту зі всього світу. Панове автори, редактори, верстальники, у кого саме ви купили це зображення? Хто автор? Не встигаю відслідковувати: спочатку там ніби взагалі не було Криму, потім знайшли його на якомусь іншому шарі векторного зображення. Так а хто ж це саме так намалював, розшарував і виклав на сток? А якщо цей автор — росіянин? 

Наступне. Ліцензію на зображення видавав фотосток Shutterstock і Fotodom Ukraine (представник фотостоку в Україні). Мені цікаво, а чим вибір агента був спровокований і чи ніколи цей агент не мав нічого спільного із Fotodom Agency, що знаходиться в російській федерації? Якщо ні, то чому в них описи діяльності однакові? 

Так багато питань, відповіддю на них лише авторська пропозиція домальовувати дітям Крим в підручнику. Чудово.

Як не потрапити в таку халепу? Ну, я навіть не знаю. Шкода, що в Україні немає дизайнерів і художників, із якими можна було б робити такі проєкти, а натомість потрібно купувати все на стоках. А, вони ще досі в Україні є? Ото було б добре, щоб у них був хліб завдяки співпраці з українськими авторами, видавцями і МОН… Але навіщо так заморочуватися, якщо можна купити незрозуміло що незрозуміло в кого, правда? Шось таке, бува, придумаю.

Вилучіть ці підручники і проведіть адекватне розслідування!

Нагадую, що дрони полетять на голови ворогів, коли ми їх придбаємо, тож долучайтесь: 
https://send.monobank.ua/jar/TGjen3Dhs

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma