Enigma Enigma

Дарія Марущак

2019-07-08 11:36:32 eye-2 2887   — comment 0

Штучне м'ясо: до чого дійшли вчені?

Перші котлети із штучного м'яса шість років тому коштували $250 тисяч. Сьогодні вони коштують вже $50, а до кінця року штучне мясо подешевшає до $20/кг. Саме такі прогнози дає видання wired.com.

Нестача білка, який ми отримуємо із м'яса є однією з головних небезпек. Споживання м'ясних продуктів щорічно
росте за рахунок країн що розвиваються але, якщо сьогодні нам вдається впоратись з попитом в більшості регіонів світу, то в майбутньому, якщо нічого не змінювати, на нас чекають серйозні проблеми. За прогнозами, в 2050 році, коли населення Землі досягне майже 10 мільярдів, забезпечити людей білком при традиційному виробництві м'яса і при цьому не знищити екологію буде вкрай складно.

Справа в тому, що рогата худоба є одним із найголовніших забруднювачів навколишнього середовища у світі. У багатьох країнах худоба виділяє більше парникових газів в атмосферу ніж всі автомобілі, літаки і ТЕЦ разом. Якщо збільшувати кількість голів, то навіть повний перехід на електротранспорт не зменшить посилення парникового ефекту.

Вдумайтесь, щоб створити 1кг м'яса, тварині необхідно 3000 літрів води. Тварини починають конкурувати з людиною, адже для них необхідні оброблені землі, їжа, вода, споруди і паливо. Тільки у одній аграрній Великобританії 90% сільських господарств зайняті або пасовищами, або полями засадженими кормами для тварин. А в США 70% родючих земель використовуються для забезпечення їжею великої рогатої худоби.

В деяких країнах вже зараз спостерігається колосальний дефіцит земельних ресурсів через тварин. На думку експертів, розвиток птахівництва і тваринництва є безвихідним і довго не триватиме. До того ж, в далекому майбутньому при зростанні попиту, число худоби буде проблематично збільшити не тільки через загрозу екологічної катастрофи, а і через дію антибіотиків, які перестануть бути ефективними вже через 10-15 років, адже бактерії стають все більш витривалими. Епоха антибіотиків завершується, і не відомо скільки часу потрібно буде на те, щоб знайти гідну заміну.

Наразі, вчені і інвестори замймаються тим, щоб виключити тварин з ланцюжка отримання білкової їжі потрібного складу. Єдиний вихід - створення штучного м'яса, яке неможливо буде відрізнити від справжнього, і яке при цьому буде набагато корисніше для нашого організму, ніж м'ясо, добуте традиційним способом.

Лідерами з вирощування штучного м'яса зараз є США, Японія, Нідерланди та Ізраїль. Як повідомляє BBC.com, нещодавно до гонки приєдналася і Великобританія. Університет Бета запустив біореактор, здатний нарощувати білкові клітини.

«У повсякденному житті ми годуємо тварин травою, щоб отримати від них білкові клітини. У нашій розробці все точно так само, тільки тварина нам потрібно опосередковано - для отримання декількох клітин », - розповідає керівник проекту Маріанна Еліс.
 

На розробку поживного субстрату для вирощування клітин пішло кілька років. Вчені експериментували з середовищем і зупинилися на варіанті, отриманому з клітин рослин.

«Кінцевим продуктом стає м'язова тканина, нежирний фарш. Зрозуміло, що покупці чекають від нас щось, що нагадує соковиту відбивну або стейк, але для цього потрібно навчиться вирощувати сполучну і жирову тканину і компонувати їх в кінцевому продукті. Нікому поки таке не вдалося », - додає Маріанна Еліс.
 

Вчені відзначають істотне здешевлення технології вирощування лабораторного м'яса. Нещодавно, американська компанія Just, яка першою почала експерименти, озвучила прогноз в якому зазначалося, що в 2020 році лабораторне м'ясо можна буде купити за $5-7 / кг.

 

 

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma