Enigma Enigma

Gala Kavun

2020-01-15 20:28:08 eye-2 2955   — comment 0

Три важливі історичні алюзії на події сьогодення

Архівні світлини в Instagram: @unrukraina

Освітній історичний проект в Telegram: @unrukraine

"Як спритний шибеник на порозі свого підліткового віку полюбляє бавитися, з’їжджаючи донизу перилами крутих сходів, так і ми, юне суспільство, з певним захватом, що перемежовується в особливо небезпечних місцях із глибинним страхом, летимо донизу спіраллю історії.

Ми чомусь не можемо просто зазирнути туди: а-ну, що там було, які паралелі можна провести, які нюанси перенеслися з минулого в сьогодення. Ні, ми намагаємося зануритися в атмосферу повністю, повторюючи не лише загальні поведінкові риси, а й проживаючи деталі подій."

Про справу СВУ читайте далі у статті "Вперед у минуле: справа СВУ. Коли судові засідання не йшли у прямому ефірі":

 

"27 жовтня (9 листопада) 1917 року більшовики випустили Декрет "Про пресу" (в оригіналі - "О печати"). Так звана "буржуазна преса" була оголошена поза законом.

І був він ніби спочатку таким далеким від нас, той декрет - ми ж тут власну державу намагались побудувати - але саме так розпочала свою ходу радянська цензура, наслідки якої були катастрофічними і згодом призвели, зокрема, до фізичного знищення української інтелігенції."

Про цензуру читайте далі у матеріалі "Алюзія або Цензура, що заходить через парадний вхід і під оплески":

 

"Я просто не можу збагнути. Ну, це ж вже було. Ну, проходили вже. У нас був цілий регіон, який заповнював документи російською, видавав газети виключно російською (ну, Кримська Світлиця була, одна, ок) і навіть "вибив" собі показ фільмів у кінотеатрах з російською озвучкою."

Про історію десятирічної давнини, як відповідь на постійні закиди тим, хто за неї бореться за українську мову, читайте у статті "#Дочоготутмова або Ми це вже проходили":

 

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma