Enigma Enigma

Володимир Левицький

2019-11-15 14:39:37 eye-2 3121   — comment 0

Велика ціль Кремля - розірвати українське суспільство

Дослідницький центр Stanford Internet Observatory оприлюднив результати дослідження операцій розвідки Росії в інтернеті, проведеного на основі інформації, наданої соціальною мережею «Фейсбук», про це повідомляє texty.org.ua із посиланням на відповідне дослідження американських експертів.

Експерти вивчили тактики, які агенти російської розвідки з «Главного управления Генерального штаба Вооружённых сил Российской Федерации», або ГУ (більш відомого за старою назвою ГРУ), використовували в інтернеті за останні роки, щоб формувати вигідне для Росії інтернет-середовище. Інформація надана дослідникам Facebook, містила 28 папок, кожна з яких відповідає принаймні одній унікальній сторінці у мережі Facebook. Ці сторінки, в свою чергу були прив'язані до окремих операцій, які були пов’язані з діяльністю ГРУ.

Дослідники вивчали мережу сторінок, пов'язаних з такими онлайн-групами як «Кібер-беркут», «Комітет солдатських матерів України» та «Виїхати з України».

Розглянемо саме останню - «Виїхати з України».

Ця сторінка, яку Facebook пов’язує з ГРУ, відійшла від «генеральної лінії» російської влади щодо питань, які стосуються України. Лінія виїзду з України націлена насамперед на українців, які проживають на Західній Україні, зокрема у Львові. Оскільки антиросійські настрої та підтримка Євромайдану в цій частині України були дуже високими, то, ймовірно, потрібно було використовувати інший підхід до цієї аудиторії. Стислі антиєвромайданні та антиєвропейські меседжі, які щоденно озвучували російські державні медіаканали та аккаунти в соціальних мережах не мали б тут великого впливу. Таким чином, якщо ціллю було сформувати суспільний розрив в Україні, ГРУ потребувала створення нової, неросійської «персони» та використання інших наративів.

Сторінка For an Exit from Ukraine, яку Facebook пов’язує із ГРУ представляє один із підходів до досягнення поставленої мети. Хоча немає жодних доказів того, що він захід був успішним – сторінка була активна менше місяця, з 2 по 30 червня 2017 року, і більшість її дописів взагалі не мали охоплення – але цей формат показує іншу стратегію діяльності РФ в рамках операцій російської влади по впливу на Україну. Ця стратегія мала чотири компоненти:

  • Формування антиурядових настроїв серед львів’ян шляхом апелювання до історичного статусу Львова як польського міста
  • Поширення контенту з інших сторінок та груп у Facebook, присвячених допомозі українцям та росіянам у питанні еміграції та пошуку роботи в Польщі.
  • Обмін новинами та статтями, пов’язаними з безвізовим режимом між Україною та країнами ЄС, та з українською еміграцією до країн ЄС.
  • Критика влади України за створення умов, при яких неможливо залишитися і жити в Україні.

Усі ці інформаційні компоненти впливу були «загорнуті» в антиукраїнський наратив про те, що західним українцям краще залишити свою країну.

Таким чином, хоча сторінка «За вихід з України» просувалась у іншому напрямку, ніж інші сторінки, пов’язані з ГРУ, це була діяльність, що узгоджувалась із «великою ціллю» - розірвати українське суспільство. Сторінка у Facebook «За вихід з України» була настільки малою і короткотривалою, що важко зробити багато висновків з її діяльності. Крім кількох поширених статей та одного створеного у «фотошопі» зображенням, не неї, здається, було витрачено дуже мало часу.

Створено профіль оповідача, але лише передостаннє повідомлення на сторінці дає будь-яку вказівку про те, що це за оповідач: оновлення статусу, написане англійською мовою, у якому оповідач скаржиться на відсутність майбутнього України та виражає велике бажання емігрувати до Польщі.

Сторінка на короткий час потрапила до груп, орієнтованих на Львів та Польщу, а потім зникла. Немає жодних доказів того, що щось було зроблено для посилення  ролі вмісту цієї сторінки на інших соціальних платформах або для розширення її охоплення, і, по суті це була «Сторінка у вакуумі».

Через це сторінка «За вихід з України» насамперед цікава як індикатор та вказівка на альтернативний напрям операцій російського впливу в Україні та прийомом ГРУ на озброєння тактики соціальних медіа, пов'язаної з ІRА.

Незважаючи на те, що творці сторінки «За вихід з України» не використовували способи IRA для розширення та збільшення охоплення аудиторії, вони намагалися створити персону, яка мала б видаватись українською, та просунути певну внутрішню точку зору. Це в певній мірі відхилення від тактики ГРУ, спрямованої на Україну, яка спостерігається в інших випадках і, таким чином, заслуговує на увагу. Деяким чином сторінка «За вихід з України» нагадує ще одне ембріональне зусилля, щоб досягти того, що досягла ІRА: створити контент, який успішно пронизує протилежні сторони політичного спектру, налаштовуючи їх один проти одного та творити онлайн-вогнища для запальної риторики навколо внутрішніх проблем.

 

Хоча сторінки, які були проаналізовані, мали різні напрямки діяльності, загальною об'єднуючою метою було знищення рівня підтримки влади та підсилення суперечок між східною та західною частинами країни.

Загалом, дослідники зі Стенфорда доходять висновку, що розвідка Росії використовувала модифіковані для інтернету методи, які відомі ще з часів Радянського Союзу: їх призначення штучно підсилювати наративи, вигідні для Росії та такі, що послаблюють її ворогів.

Цікаво, що на відміну від значно більш успішного «Ольгіно» (які поширюють в першу чергу «меми», а не наративи), розвідка досягала успіху лише в обмеженій кількості випадків, особливо коли внаслідок інформаційних спецоперацій їм вдавалося використати «корисних ідіотів» у мейнстрімних західних медіа. 

Чому в Західній Україні невдалась інформаційна спецоперація ГРУ? Мабуть, як завжди, Російські "специ" не врахували нашої ментальності. Українці надзвичайно привязані до власної землі та мріють про становлення великої, міцної та заможної України. А владу ми вміємо змінювати. Хоча краще це робити через вибори. 

 

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma