Enigma Enigma

Дарія Марущак

2019-09-10 08:11:27 eye-2 3363   — comment 0

Як підвищити продуктивність за допомогою біологічного годинника?

Продуктивність можна підвищувати по-різному. Наприклад, планувати, делегувати, забувати про непотрібне, переглядати мотиваційні ролики перед важливою справою. А можна звернутися до фізіології і використовувати вже існуючі особливості нашого організму - біологічний годинник. Що це таке, та як він впливає на продуктивність, і як це застосовувати - читайте в статті.

В організмі людини діють так звані біологічні годинники, які відповідають за циклічність роботи різних органів і систем. Найважливішими і найпомітнішими є циркадні (або добові) ритми, які пов'язані зі зміною дня і ночі. Є також місячні, річні і навіть багаторічні цикли. Короткострокові (ультрарадіанні ритми) - це проміжки по 90-120 хвилин, які викликані зміною активності мозку, і які визначають вашу продуктивність протягом дня.

Одні цикли можуть характеризуватися високим рівнем активності мозку, інші - нижчими. Всього можна виділити приблизно три рівні активності: піки продуктивності (коли ви відчуваєте максимальний приплив енергії), плато (коли рівень продуктивності залишається незмінним) і спади (активність мозку в цей час мінімальна).

Ультрарадіанні ритми - річ індивідуальна. Зазвичай, людей ділять на жайворонків та сов, однак ситуація куди цікавіша. У вас, швидше за все, буде декілька піків продуктивності в різний час доби, і таких хронотипів можна було б виділити набагато більше.

Співвіднести свій графік з ультрарадіанними ритмами - дієвий метод підвищити свою ефективність. Залишайте найскладніші, трудомісткі і творчі справи на піки продуктивності, рутинні завдання - на плато, а спади використовуйте для відпочинку.

Як підвищити продуктивність за допомогою ультрарадіанних ритмів?

Звичайно, найпростіше визначити себе «совою» або «жайворонком» і продовжувати працювати так, як ви звикли, але можна й застосувати більш системний і грунтовний підхід.

Досліджуйте свої ультрарадіанні ритми

Зберіть максимально повні дані про свою продуктивність в різний час доби. Щогодини, протягом дня, оцінюйте свій рівень концентрації, енергії та ентузіазму за п'ятибальною шкалою. Оскільки на вас можуть впливати і інші чинники, в замітках записуйте про все, що впливає на ваш стан.

Через тиждень аналізу ви зможете помітити певні результати в зібраних даних. Ви виявите піки своєї продуктивності, плато, а також спади, у які відчуватимете себе втомленими і демотивованими. Щоб переконатися в достовірності дослідження, спостерігайте за собою не менше двох тижнів. Це дозволить виключити вплив інших факторів, таких як вплив навколишнього середовища або інших людей.

Обробіть дані

Тепер потрібно застосувати виявлені закономірності до вашого щоденного розкладу.

Ось як це може виглядати:

  •     8:00. Ваше дослідження показує, що в цей час ви відчуваєте значний сплеск енергії. Присвятіть цей проміжок важливій ​​і складній роботі 
  •     9:30. Продуктивність знижується, і тут ви виявляєте плато. Час знизити інтенсивність і взятися за щось простіше
  •     11:00. У цей момент, за вашими даними, активність мозку мінімальна. Можна відпочити, поспілкуватися з друзями або перекусити

Готуйтеся до пікової продуктивності

Уявімо, що зараз 8:00, і це початок вашого циклу максимальної продуктивності. Чи означає це, що ви повинні сідати за стіл, вмикати комп'ютер і братися за справу?

Ні! Витратьте його на виконання складних завдань, на пошук креативних рішень. Почніть трохи раніше і проведіть всю підготовчу роботу заздалегідь. Захистіть себе від можливих відволікаючих чинників, на зразок повідомлень на телефоні.

Наступні 90 хвилин ви повинні провести в максимальній концентрації.

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma