Enigma Enigma

Військове братерство Нескорених

2019-11-11 14:42:36 eye-2 2806   — comment 0

Цивільні за гратами"лднр"

З різних причин на тимчасово підконтрольній бойовикам території України проживає або відвідує певний відсоток проукраїнських громадян. Це абсолютно цивільні люди, які щодня наражають себе на небезпеку як “агенти української влади”. Сьогодні за гратами проросійських терористів перебувають десятки таких осіб. Окупанти на повному серйозі тримають їх у в’язницях і виносять їм вироки - здебільшого за “шпигунство колаборацію з СБУ”.

Так, жителька Горлівки Марія Чуйкова з початком війни перебралася до Харкова, але час від часу навідувалася до хворої матері, яка відмовилася виїжджати з міста. Під час однієї з таких поїздок Марію затримали на блокпості і звинуватили у шпигунстві й роботі на СБУ. 1 жовтня так званий “верховний суд днр” виголосив “вирок” - 11 років ув’язнення.

Український блогер та журналіст Станіслав Асеєв дописував для українських ЗМІ з окупованого Донецька до червня 2017 року. Вночі його викрали з квартири і відправили за грати. Чоловік теж отримав “вирок” - 15 років ув’язнення в колонії суворого режиму. Статті, за якими звинувачено Асеєва, - "Організація екстремістського співтовариства", "Шпигунство і підбурювання до шпигунства", "Публічні заклики до здійснення екстремістської діяльності", "Публічні заклики до здійснення дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності".

Ще один дописувач “з місця подій” Олег Галазюк лише чекає на свій вирок у Донецькому СІЗО. Кілька років він займався освітленням життя нині окупованого містечка Торез, втім, збирався перебратися до Маріуполя - але не встиг. Про “арешт” Галазюка стало відомо із записки, яку він передав через одного зі звільнених полонених. Досі невідомо навіть, у чому конкретно терористи обвинувачують українського блогера.

Це лише кілька історій людей, які наразі перебувають у надважких умовах і фактично не мають відчутної надії на визволення. За словами представника омбудсмена на Донбасі Павла Лисянського, бойовики утримують в’язнів і відмовляються їх обмінювати, бо на кожного з них з росії приходить гуманітарна допомога.

Можливо, це справді так. Але ми не маємо права на зневіру.

Полоненим як завжди бажаємо здоров’я і витримки.

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma